Германия ще поиска от ЕС задействане на предпазна клауза за България?
Германия ще поиска от ЕС задействане на предпазна клауза за България? / netinfo
Бундестагът може да упълномощи правителството на Германия да поиска от Европейския съвет през есента задействането на предпазна клауза за България, а впоследствие и за Румъния, пише сайтът NewsIn.

Във връзка със скорошните доклади на Европейската комисия за Румъния и България, Гюнтер Крихбаум, председател на комисията по европейските въпроси в

парламента е оценил положително решението на европейския изпълнителен орган за замразяване на отпускането на еврофондове за София.

"Искаше ми се в случая на България не само да се направи безпощаден анализ, а ЕК да формулира и конкретни препоръки, тоест незабавно прилагане на предпазната клауза върху правосъдието. За съжаление ЕК нямаше достатъчно смелост да направи това", е заявил Крихбаум. "Това обаче не означава, че решението е окончателно, тъй като и страните членки може да поискат прилагането на предпазна клауза в Европейския съвет. И смятам, че трябва сериозно да се замислим за формулирането на такова предложение в Съвета от страна на Германия", допълва Крихбаум.

Той посочва, че веднага след края на парламентарната ваканция въпросът ще бъде обсъден в Комисията по въпросите на Европейския съюз в Бундестага.