Златото все повече привлича инвеститорите
Златото все повече привлича инвеститорите / netinfo

Със задълбочаването на негативните тенденции на световните фондови борси и в частност на българската, неминуемо се появява въпросът: „Време ли е отново да се търси спасение в ценния метал?”. Очевидно инвеститорите търсят изходи в алтернативни инвестиции и като такава все по-ясно се очертава златото.

Защо злато?

Златото служи за обезпечение на парите в обръщение. Да не забравяме, че то е и суровина. Използва се в редица производства, особено при високите технологии. С тяхното развитие расте и търсенето на метала.

Друга причина да влагате пари в злато е една от основните му характеристики. То е високо ликвидно (т.е. бързо може да се превърне в налични пари).

Струва ли си инвестицията в злато?

Определено „ДА”. През последните 5 години интересът към златото нарастваше с устойчив темп, а напоследък той е още по-отчетлив. Нивата от $360 - $370 за тройунция (31.10 гр.) в началото на 2003 г. с нищо не предвещаваха случилото се няколко години по-късно. В средата на 2006 г. златото достигна връх от около $730. Последвалите месеци на сделки при чувствително по-ниски цени не промениха тенденцията на растеж.

Ефект върху търговията със злато оказа ипотечната криза в САЩ и последвалите ефекти върху световните борси. Може би това е една от видимите връзки между цените на акциите и цената на златото. Когато книжата на редица компании по света поевтиняваха, цената на златото растеше. От средата на август 2007 г., когато цената на златото беше $650 за тройунция (една от най-ниските от началото на годината) само за 5 месеца тя премина бариерата от $900 за тройунция. Така погледнати, перспективите изглеждат обещаващи.

Друг важен детайл - експерти отчитат нарастващо търсене на метала и същевременно спад в производството му в световен мащаб. Това е още една индикация, че цената ще продължи да расте. Въпросът е докога и колко? Следващата психологическа граница е $1000 за тройунция. Денят, в който това ще се случи, не изглежда далеч. Дали обаче и след това ръстът ще продължи, дали не наближава пик на цената, след който ще започне спад? Трудно е да се прогнозира. Влияние върху това оказват както обективни фактори (например ръст в търсенето, като суровина), така и субективни. Бъдещето движение на цената на златото ще зависи много от нагласите на инвеститорите. Ако кризата на световните борси се задълбочи, все повече от тях ще се насочат към метала и това неминуемо ще повиши цената му. Подобна тенденция дава основание да се счита, че поне в краткосрочен план инвестицията в злато би била печеливша.

Как се инвестира в злато?

Златото, което се търгува на международните борси, е известно под названието „инвестиционно злато”. Покупката му може да се извърши под две форми – пряко и непряко.

Пряка инвестиция е закупуване на самия метал. Вариантите са монети, слитъци или кюлчета. Всеки вариант има своите особености, но две са общи - тегло и чистота на метала. Теглото по правило се измерва в унции (1 унция = 28.3495 гр.) или тройунции (1 тройунция = 31.10 гр.), а чистотата на метала (т.нар. проба) - в карати. Обикновено инвестиционното злато е с чистота 91.67% (22 карата) или 99.99% (24 карата). Теглото и чистотата на златото са гарантирани от международни стандарти и строг контрол.

Монети

Ако се насочите към покупка на монети, добре е да знаете възможностите. Сред най-популярните инвестиционни монети са „Австралийско кенгуру”, „Виенска филхармония”, „Американски орел”, ”Канадски кленов лист”, „Британия”, „Кругерранд” и др. Всички те са с чистота 22-24 карата. Понастоящем тези монети се предлагат от ПИБ, „Банка Пироеос” и Общинска банка.

Вариант на инвестиция в монети е покупката на такива с по-ниско съдържание на злато, но с нумизматична стойност. Подобни емисии монети предлагат основно банките, включително БНБ.

Слитъци

Това са оформени парчета (най-често правоъгълни) от метала с отбелязани върху тях данни, които ги описват (тегло, чистота на метала и т.н.).

Кюлчета

Те са с много висока чистота на метала (99.99%). Вариациите в теглото им са в доста широк диапазон. Бихте могли да закупите кюлче с тегло от 1 гр. до класическото с тегло 12.5 кг., като най-често използваните са с маса 1 кг.

Бижутерско злато

Това са добре познатите бижута в златарските магазини. Покупката на такова злато е вариант, но от инвестиционна гледна точка не е напълно обосновано. В едно бижутерско изделие има вложено злато, което е с много по-ниска проба (обикновено 14 или 18 карата). Вложен е и труд за изработката, който е включен в цената. Така на практика се заплаща относително по-висока цена за грам, при това за злато с ниска проба.

Непряка инвестиция

Инвестиция в злато би могла да се реализира и без реално да се придобива самия метал. Такъв вариант е покупката на акции на т.нар. „златни компании”. Такива са добиващите, обработващите и/или търгуващите със злато. Покупката на техни книжа се извършва на фондовата борса. Подобна инвестиция е инвестиция в акции и изгодата от нея зависи от цената на книжата. Тя пък зависи от цената на метала. Покупка на акции от този тип може да се извърши при всеки инвестиционен посредник, който има достъп до световните пазари.

Друг вариант е покупката на „златен сертификат”. Този документ удостоверява притежанието на злато, без обаче собственикът му физически да разполага с него. Закупеното злато може да се намира в която и да е точка на света.

Интересна възможност за инвестиране в злато е и чрез т.нар. ETF-фондове (Exchange Traded Fund). Дейността на тези фондове е да набавят злато за своите акционери. Те могат физически да притежават метала, както и да го съхраняват в банкови трезори. Акции на ETF-фондове могат да бъдат закупени на фондовата борса, съдействие за което оказват инвестиционните посредници и банките.

Трудности

Безспорно инвестицията в злато е добро решение. Въпреки това има някои трудности, които могат да обезсърчат инвеститора. Основен проблем в България е продажбата на златото. Няма пазар на злато, тъй като няма достатъчни количества, които да се търгуват и банките не проявяват активен интерес към изкупуването му. Основната търговия се извършва на световните борси, а достъпът до тях не винаги е лесен.

Друг фактор е съхранението на златото. Ако то се депозира в трезор, за услугата се заплаща такса. Проблем е и транспортирането на големи разстояния (ако се наложи). В този случай се заплащат такси за охрана, транспортни разходи, застраховки и т.н. Всичко това калкулира допълнителни разходи, които оскъпяват придобиването на златото.

Въпреки тези трудности, златото остава вариант за инвестиция. Дори продажбата му да е затруднена, тя не е невъзможна. Може би някой ден и в България ще се търгуват благородни метали. Тогава ще бъде значително по-лесно да спечелите от вложение в злато.

www.moitepari.bg