Зимбабве пуска в обръщение банкноти от 50 000 местни долара
Зимбабве пуска в обръщение банкноти от 50 000 местни долара / снимка: БГНЕС

Зимбабве ще пусне в обръщение банкноти от 50 000 зимбабвийски долара в отговор на галопиращата инфлация, достигнала през юли рекорд от 213 милиона процента. Това предаде АФП, като цитира комюнике на централната банка на страната. Пускането на новата банкнота става само 15 дни след отпечатването на банкноти от 10 000 и 20 000 зимбабвийски долара.

Новата банкнота от 50 000 долара официално струва 294 американски долара, но на черния пазар цената й е едва 5 долара. С нея ще може да се купят три хляба в Хараре. Икономическото положение на Зимбабве – в миналото житница на региона – непрекъснато се влошава от 2000 г.

Инфлацията бие невиждани в света рекорди, безработицита достигна 80%, производството се срина и в страната има недостиг на основни продукти. За да се преодолее тази ситуация, е необходимо съставянето на правителрство на националното единство, което да промени валутната политика и да улесни възобновяването на международната помощ. Вече месец опозицията и управляващата партия така и не успяват да се споразумеят за разпределението на портфейлите в бъдещотоправителство.

Западните страни не признаха преизбирането на 27 юни на президента Робърт Мугабе. Проведената от него драстична селскостопанска реформа с експроприирането на белите фермери стана причина за тежката икономическа криза.