Жеваго готов да поеме всички задължения на Кремиковци
Жеваго готов да поеме всички задължения на Кремиковци / снимка: Sofia Photo Agency
Украинският бизнесмен Константин Жеваго е потвърдил пред премиера Сергей Станишев принципния си интерес към покупката на металургичния комбинат „Кремиковци”.

Жеваго е представил пред премиера актуалното състояние на преговорите, които води със сегашния мажоритарен собственик на металургичния комбинат „Кремиковци” Прамод Митал и е изразил готовност, при успешна сделка, да осигури в краткосрочен план необходимите средства за функционирането на предприятието. Той декларирал, че инвеститорският му интерес към „Кремиковци” включва и изпълнение на всички задължения, включително по отношение на работещите в комбината и на екологичните изисквания за работа.

Константин Жеваго представил пред министър-председателя и опита от работата си в други европейски страни и предимствата, които би могъл да осигури на комбината в Кремиковци за повишаване на неговата ефективност и конкурентност.

Министър-председателят Сергей Станишев категорично подчертал пред украинския бизнесмен важността на комбината като структуроопределящо предприятие за българската икономика и необходимостта функционирането му да бъде изцяло съобразено с всички европейски норми и изисквания.

От своя страна Жеваго декларирал готовност да информира своевременно българското правителство за развитието на преговорите за продажба на комбината.