Застрахователите ще покриват щети на пътя в много повече ситуации. Компаниите в бранша вече ще ни обезщетяват за всяка катастрофа, причинена заради повреда на автомобила или заради влошено здравословно състояние на водача, съобщава Нова телевизия. Сервизите също така ще трябва да сключват застраховка за колите, които ремонтират.

Застраховките ще важат единствено за доверени сервизи, имащи договори със застрахователите. Автосервизите ще трябва да сключват полица за всяка кола, която ремонтират. Застраховката ще покрива щети, в случай че ремонтът е бил некачествен и е станал причина за възникване на нова щета, включително пътен инцидент.

Всяка грешка при ремонта на колата може да излезе скъпо. Както за собственика, така и за самия сервиз.

В един от застрахователните офиси повечето от щетите, които описват, са причинени именно от повреди в автомобила. Все още обаче малко от сервизите са сключили полицата.

Затова от бранша не очакват ремонтите да поскъпнат драстично заради новото изискване към сервизите. Застрахователите вече ще плащат обезщетения и за случаи, от които досега често се измъкваха, като например за вреди, причинени от отваряне на вратата на колата или ако на шофьора му прилошее и предизвика инцидент.

В момента размерът на обезщетенията по „Гражданска отговорност" при пострадал човек се определят от застрахователите. Затова и много често се стига до съд, за да се получат по-големи обезщетения. С новите правила обаче КФН ще трябва да определи минимални изисквания към размера на всяко едно обезщетение.

Източник: Novanews.bg