Загуба грози софийската „Топлофикация”
Загуба грози софийската „Топлофикация” / netinfo

Над 36 млн лева ще бъде загубата на столичната “Топлофикация” в края на тази година ако се запазят сегашната цена на природния газ и цената на която дружестовот продава произвежданата от него електро- и топлоенергия. Това се посочва в отчета на дружеството за първите пет месеца на тази година, който бе представен на заседание на общинската комися по инженерна инфораструкутра.

Според изпълнителния директор на “Топлофикация–София” Петко Милевски сегашните цени на топло- и електроенергията, действащи от юли тази година, са социални и на фона на спадналата с 1,5 на сто събираемост на потребителските задължения, ще доведат до нови загуби за дружеството.

През 2007 година софийската „Топлофикация” е загубила над 13 млн. лв. от продажби, въпреки повишеното производство. В момента продаваме енергията с 15 на сто по-ниска цена от себестойността й, обясни Милевски.

До края на годината се очаква „Топлофикация–София” да реализира инвестиционна програма на стойност 38 млн. лв., от които 16 млн. лв. се предоставят от Европейската банка за възстановяване и развитие. Малко над 7 млн. лв. ще бъдат изхарчени за летен ремонт на мрежата, което според Милевски е крайно недостатъчно. По думите му само текущите задължения на „Топлофикация” към „Булгаргаз” са на стойност 55 млн. лв., а до края на годината с възможните повишения на цената на газа, ще нараснат значително.