„За” и „Против” кредитната карта
„За” и „Против” кредитната карта / netinfo

Електронните разплащания и в частност електронното банкиране навлизат все повече в практиката. С развитието на технологиите и банковия сектор това ще се превърне в обичайна практика. Обезпечаването на тези разплащания изисква както създаването на продукти, чрез които да се извършват плащанията, така и съответната инфраструктура, която да осигурява процеса. На съвременния етап от развитието на електронните разплащания, продуктите с които се извършват те са кредитните карти.

Цел на настоящия материал е да направи своеобразен преглед на всичко разисквано досега и да обобщи в няколко компонента предимствата и недостатъците на кредитната карта. Разбира се решението „За” или „Против” кредитната карта е въпрос на личен избор. Има обаче няколко основни неща, на които човек трябва да обърне внимание, за да реши дали е „За” или „Против” кредитната карта.

Тук проблемът е доколко човек е готов да притежава кредитна карта. От там тръгват и различните доводи в подкрепа или срещу притежаването й. Когато човек е достигнал до заключението, че вече има наистина практическа необходимост от нея, то тогава отговорът със сигурност е „За”. Естествено, за да достигне до това заключение, би следвало да се е запознал с характеристиките на този продукт и въпреки някои от неговите особености да е преценил, че наистина иска такъв.

Вземането на решение за притежаване на кредитна карта съвсем не е прост процес. Когато става въпрос за пари, и при това за личните пари на хората, модата не е най-добрият съветник. Всеки знае, че много от „стоките”, които се предлагат на пазара, включително и кредитните карти, са обект на модни тенденции. Увлечени от модните течения, понякога хората не оценяват правилно предимствата и недостатъците на даден продукт и се сдобиват с него. Говорейки за такъв начин на придобиване на кредитна карта, без да се познава тя и без ясна представа за какво ще бъде използвана, определено може да се заяви „Против”.

Какво предлага кредитната карта? Най-видимото нейно предимство е удобството – пари по сметка в банката, които могат да бъдат използвани при необходимост. Със сигурност няма човек, който да не отчита този факт и погледнати от такъв ъгъл предимствата, можем да се обявим в подкрепа на кредитната карта. Възниква въпросът обаче дали наистина можем да използваме винаги, когато желаем кредитната карта? Отговорът е и „да”, и „не”.

В големите градове на страната има донякъде изградена инфраструктура (терминали, ПОС устройства, вериги магазини, където могат да се използват такива платежни инструменти и т.н.). Това дава възможност на живущите в тези градове да се възползват от предимствата на кредитната карта. От такава гледна точка казваме „За”, но какво получават хората, нямащи тези възможности. Липсата на изградена инфраструктура ограничава възможностите за използването на кредитните карти. Така, ако няма подходящи условия за тяхното използване, се обезсмислят всички техни предимства. Казано с други думи, колкото и да е хубаво да имаме кредитна карта, ако няма къде и как да я използваме, тогава защо ни е? От такъв аспект, определено можем да се обявим „Против”.

www.moitepari.bg