Всички дебитни карти стават безконтактни до две години, вещаят експерти
Всички дебитни карти стават безконтактни до две години, вещаят експерти / Thinkstock/Getty Images

Все по-голяма популярност сред клиентите на картови услуги набират безконтактните дебитни карти, показва проучване на финансовия портал "Моите пари".

През последните месеци банките се фокусират основно върху продукти с безконтактни функционалности и смятаме, че този тип карти стават все по-предпочитани от клиентите не само заради удобството, но и заради сигурността им, отчете Десислава Николова, финансов анализатор. Според резултатите от анкетата 17 процента от потребителите в момента ползват безконтактни дебитни карти, но се очаква този процент бързо да нараства, прогнозират експертите.

Близо 92 процента от общо 1390 души заявяват, че имат дебитна карта, като половината от ползващите дебитна карта имат само една такава, а 33 процента са заявили, че имат по две. В повечето случаи (47 процента) анкетираните са посочили, че ползват дебитна карта, за да превежда работодателят им по нея заплатата им.

Общо 34 процента от притежателите на дебитни карти са отговорили, че ги използват за плащане в търговски обекти. Обикновено за покупка през ПОС терминал не се удържа такса, но има все още, макар и малко, банки на пазара, които налагат такава такса върху своите дебитни карти, коментира в отговор на въпрос Деян Василев, управител на "Моите пари".

В отговор на въпрос за какво най-често ползват дебитната си картаq повече от половината анкетирани (53 процента) отговарят, че я ползват, за да теглят пари в брой. Общо 48 на сто от анкетираните теглят суми от два до три пъти месечно, а сумите варират най-често (в 29 процента от случаите) между 300 и 400 лв. на една транзакция. Това означава грубо, че средно потребител тегли по около 900 лв. на месец от дебитната си карта, коментира Николова.

Все още малко запознати остават потребителите с таксите, които се заплащат при теглене от банкомат. 22 процента отговарят, че не знаят каква е таксата при теглене от банкомат на банката, издала картата, а 41 процента не знаят каква е тази такса при теглене от чужд банкомат. Повечето хора (68 процента) отговарят, че таксата за теглене от банкомат на банката, издала картата, е между 0 и 0,40 лева.

Ползващите дебитна карта не са запознати и с размера на лихвата, с която се олихвява сметката по картата им (39 процента от анкетираните). Мнозинството от далите отговор знаят, че сметката по дебитната им карта се олихвява, но не знаят точния размер на лихвата, с която се олихвява (26 процента). Този лихвен доход се пренебрегва от потребителите, защото в по-голямата си част тези сметки се олихвяват с между 0,10 и 0,30 процента годишно, коментират анализаторите.

За поддръжка на разплащателната сметка, която е по дебитната карта, се плаща месечна такса. Общо 31 процента от запитаните са отговорили, че таксата е между 1 и 1,50 лв., 23 процента не знаят каква е, 17 процента са казали, че таксата им е повече от 1,50 лв., а 15 процента смятат, че е по-малко от 1 лв., показват данните от анкетата.

Източник: БТА