Водата по-скъпа от днес
Водата по-скъпа от днес / снимка: БГНЕС
Между 1 и 33 стотинки за кубически метър е влизащото в сила от днес поскъпване на водата в повечето населени места в страната. Новите цени за 39 ВиК дружества бяха утвърдени на закрито заседание от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като причината за поскъпването е повишението в цената на тока от 1 юли.

В София цената на водата остава без промяна, тъй като от 1 юни поскъпна с близо 20 стотинки за кубик. Средно за страната новите цени на водата ще се увеличат с 10 до 12 процента. Най-голямо е поскъпването в Стара Загора – с близо 40 стотинки за кубик. С около 20 стотинки по-скъпа вода ще плащат в Добрич, Бургас, Исперих, Разград, Силистра и Габрово.

Във Варна цената се увеличава от 1,37 лв. до 1,62 лв. за кубически метър. Най-скъпа си остава водата в Разград, която преди увеличението струваше 1,84 лв. за кубик, а от днес абонатите ще плащат по 2,06 лева. Цените се пресметнати без ДДС.

Сметката показва, че след поскъпването тричленно домакинство в Търговище например ще плаща с 67 стотинки повече за вода. С 1,16 лева ще е по-висока сумата в Пловдив, с 1,90 лв. във Варна, с 1,10 лв. в Бургас и с 98 стотинки в Плевен.