Великобритания ще обяви спасителен план за банковата система на Острова
Великобритания ще обяви спасителен план за банковата система на Острова / netinfo

Британското правителство ще обяви пакет от мерки за подкрепа на банковия сектор, съобщи министърът на финансите Алистър Дарлинг. Спасителният план е нещо като адаптирана към местните условия версия на американския план Полсън, съобщи Би Би Си през уикенда. Правителствен източник, запознат с плана, заяви за Ройтерс, че детайлите все още се уточняват.

По неофициална предварителна информация на медиите пакетът ще включва инжектирането на държавни пари в банките, както и ангажимент на държавата да осигури при нужда на финансовите институции необходимите ликвидности за функционирането им, предаде Франс прес. Дарлинг и премиерът Гордън Браун се срещнаха снощи с ръководителите на "Банк ъв Ингланд" Мървин Кинг и с президента на регулационния орган на финансовите услуги /Financial Services Authority - FSA/ Адеър Търнър, за да обсъдят стабилизирането на банковия сектор.

След съвещанието министърът на финансите отказа да разкрие подробности за плана, а съобщи само, че ще го обяви с комюнике, публикувано преди отварянето на борсите /в 7,00 ч. по Гринуич/, и след това лично с изявление в парламента по-късно през деня.