Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев / БГНЕС
В началото на март бизнесът и работодателите отново ще разговарят за скъпия ел. ток за индустрията
Да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ с трите централи в Маришкия басейн, призова държавата председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев на форум, посветен на проблемите на бизнеса. Търг да даде решението коя от централите ще получи ограничена държавна помощ, е виждането на предприемачите, които за пореден път призоваха да се вземат мерки за нормализиране на цената на рекордно скъпия индустриален ток у нас. Заради проблема те ще имат поредна срещна с властта в началото на март за цените на ел. енергията и ако нищо не последва, са готови на протести, съобщи още Велев.

„Тази тема е много важна, тъй като цената на електроенергията е най-висока в целия ЕС, без да броим доплащанията, които правим като такси "задължение към обществото" за неправомерната държавната помощ за централите в Маришкия басейн. Освен ТЕЦ 1 и ТЕЦ 3, се добавя и ТЕЦ 2, чрез решението на парламента.

Правилният начин е да се развалят договорите за неправомерна държавна помощ, да се одобри механизъм за капацитет и да се проведе търг - които централи дадат по-добри цени, те ще получат тази ограничена държавна помощ. В такъв случай цената би била конкурентна.“, заяви шефът на АИКБ.


Кирил Домусчиев: Има мафия в енергетиката, надявам се прокуратурата да намери време и да порови

Според Васил Велев другата важна задача е либерализацията на пазара, което е необходимо условие да се одобри този механизъм и да се проведат тези търгове.

Петкова след среща с бизнеса за скъпия ток: Стигнахме до общи решения (СНИМКИ/ВИДЕО)

„В това отношение ние подкрепяме ускорена либерализация на пазара, съпроводена с обединяване на пазара, свързването ни с околните пазари на дълбочина с европейския пазар, така че местни играчи да не манипулират нашия пазар, което в момента се случва. Тези играчи са както от БЕХ, така и големи търговци в частния сектор“, обясни Велев.

Бизнесът иска оставки заради скъпия ток

Пред журналисти той обясни, че на предишната среща с управляващите в средата на февруари са били набелязани над 20 мерки, които ще подлежат на разглеждане следващите дни. „АОБР след втората среща с министъра на енергетиката ще вземе своето решение как да продължим по-нататък - дали по пътя на разговорите или чрез други по-радикални стъпки. Те включват и протестни действия, каквито имаше преди няколко години“, предупреди Велев.

Днес АИКБ организира среща с браншовите организации на тема „Актуални възможности и необходими действия в подкрепа на българския бизнес“. В нея участват представители от министерството на образованието, на икономиката, на труда и социалната политика.

„Една от важните теми е недостигът на човешките ресурси – подкрепа за реформите в образованието, висшето образование, подкрепа за активните действия на пазара на труда по облекчаване на трудовата имиграция. Агенцията по заетостта от износител на човешки ресурси, трябва да се превърне във вносител. Нееднократно сме били камбаната, че всяка година губим по 50 000 души на пазара на труда по демографски причини. Този недостиг не може да се компенсира само с повишаване на производителността. Всички в ЕС, освен нас, са предприели активни стъпки за облекчаване на процедурите за трудова имиграция. Искаме точно това, да приложим добрите практики у нас“, коментира Васил Велев.