Кирил Домусчиев
Кирил Домусчиев / DarikNews.bg
Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира цената на електроенергията за бизнеса у нас и в Европа в ефира на сутрешния блок на NOVA. Вчера бизнесът поиска оставките на ръководството на Българския енергиен холдинг, на ръководството на ТЕЦ „Марица Изток 2“ и на ръководството на Българската независима енергийна борса заради високата цена на тока у нас. 

Кирил Домусчиев: 1 евро струва ел.енергията в Германия, в България - 63 евро


"Отраженията ще са много сериозни, ако продължаваме да сме с най-скъпата електроенергия. Тази тенденция се запазва не само през уикенда, но и през цялата година, влияе на населението и в крайна сметка, и на потреблението. Има много статистики каква е цената в Германия и у нас. Към тях да добавим таксите в България и "Задължение към обществото", и така се получава, че нашата цена е по-висока с 25% от тази в Германия и ние се опитваме да се конкурираме, но няма как да ги стигнем. Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика", каза той.

Бизнесът е против “спасяването“ на “Марица Изток 2“ с непазарни практики

"Има много спекула на българската енергийна борса и затова искаме оставката на директора на енергийната борса. Неслучайно хората, говорят за енергийна мафия", добави председателят на КРИБ. „Има енергийна мафия в България. Надявам се, че един ден прокуратурата ще намери време да влезе и в енергетиката и да порови малко”, каза още той.

„Има хора, които успяват да изкупят всички свободни количества при търговете на АЕЦ „Козлодуй“ или други централи. За тях цената не е важна, но за нас, за бизнеса, е важна. Печели примерно господин Ковачки с неговите търговски дружества и когато има такива пикове, прави големи печалби на наш гръб“, казва още председателят на КРИБ.

Бизнесът иска оставки заради скъпия ток

Кирил Домусчиев нарече "абсолютно криминално" решението на парламента, който гласува за ТЕЦ "Марица изток 2" 150 млн. 350 млн. са загубите на ТЕЦ-а, които според него сега ще станат 500 млн. , които ще плащат всички данъкоплатци. 

"Това е съвременното Кремиковци, за което всички говорим, че тези загуби няма да ги плащаме ние", заяви той и добави, че положението с Марица изток 2 в момента е същото. 

"Мариците могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация и тези пари, които се наливат, да отидат за това и за квалификация. Могат да минат и на газ. Неслучайно ТЕЦ Варна минава на газ, а в Маришкия басейн може да се направят много модерни неща на газ", посочи Домусчиев. 

Бизнесът е против “спасяването“ на “Марица Изток 2“ с непазарни практики

"Имаме покана за среща от министър Петкова в четвъртък. Това е реакцията за момента от правителството. На нея ще обсъдим отпускането на такива ненотифицирани помощи. Това е ненотифицирана държавна помощ от 150 млн., за което ще бъдем глобени като държава. Това е нещо абсолютно престъпно на гърба на обществото. На тази среща ще настояваме за оставки на ръководители на БЕХ, на борсата. Синдикатите са винаги губещи, те са и в схемите, те слагат директорите и искат само да се наливат едни пари и нищо да не се случва, каза той за мините.

КРИБ пое ротационното председателство на АОБР за 2020 г.

"В мините в Маришкия басейн се плаща, за да те назначат на работа, защото е сладка", разкри Домусчиев. "В момента има много напрежение в работодателските организации и в браншовите организации. Напрежението е високо, добави председателят на КРИБ заради това, че бизнесът не е конкурентноспособен с тези високи разходи за ток.

Председателят на Асоциацията на българските работодатели коментира като спекулации страховете, които се внушават за влизането ни в Еврозоната.

Домусчиев: С брат ми ще продължим да инвестираме в спорта


"Нашата твърда позиция е в посока приемане на еврото. Ние нямаме никакви опасения. За нас еврото е единствената алтернатива. Еврото е нещо, което ще ни донесе допълнителна стабилност", заяви Домусчиев. Попитан в каква валута предпочита да инвестира, предприемачът беше категоричен: " В активи. Предпочитам да построя още един завод някъде".

Кирил Домусчиев обясни и за рекламата на Националната лотария по NOVA. Тя ще бъде прекратена, след като окончателното решение на парламента бъде обнародвано в "Държавен вестник", стана ясно от думите му. Дотогава няма как да не се изпълнява подписан договор.

Кирил Домусчиев: Оптимист съм за мачовете с Интер, парите не играят


"Ние си изпълняваме договора, докато не излезе окончателно решението. Тогава нашите юристи ще кажат какво правим. Този договор аз съм го заварил. Едно дългогодишно партньорство с Лотарията, което явно отива към своя край", коментира Домусчиев. "Нямаме право по договор едностранно да го нарушаваме", обясни още той. Собственикът на "Нова броудкастинг груп" беше категоричен, че отпадането на тази реклама няма да се отрази негативно на възходящите резултати на телевизията. "Рейтингът на Нова се вдигна в последната година", отчете Домусчиев, като добави, че това води и рекламодателите.

"Независимо от разните хейтъри, това няма да ни се отрази. NOVA е добре финансово обезпечена и си изпълнява програмата", заяви Кирил Домусчиев.