Веднъж годишно избират първични дилъри на ДЦК
Веднъж годишно избират първични дилъри на ДЦК / снимка: Sofia Photo Agency

Първичните дилъри на държавни ценни книжа ще се избират един път годишно от комисия, определена от министъра на финансите. Това реши Управителният съвет на Българската народна банка, след като промени три наредби свързани с търговията с държавни ценни книжа.

Сигурността и защитата на клиентските активи ще се гарантира със засилването на контрола върху поддепозитарите на държавни ценни книжа. Такива могат да бъдат само банки, получили лиценз за работа като депозитарна или попечителска институция.

Поддепозитарите ще водят поименни регистри за държавните ценни книжа, които притежават клиентите им и които участват в системата за регистриране и обслужване на тази търговия.

С промяна в друга наредба на Централната банка се въвежда изискването първичните дилъри предварително да доказват техническата си готовност за работа със системата за приемане на заявки за участие в аукционите на ДЦК и подписките за замяна.

Освен това те ще могат да подават поръчки не само от свое име и за своя сметка, а и от името и за сметката на клиентите си. Българска народна банка периодично ще отчита работата на системата за регистриране и обслужване на търговията с държавни ценни книжа и на системата за сетълмента им, т.е. технологичното време, необходимо за окончателната размяна на активите.

Промените в наредбите са свързани с приетите от парламента изменения в Закона за пазарите на финансовите инструменти.