ВАС реши за кафявия вариант на автомагистрала Струма
ВАС реши за кафявия вариант на автомагистрала Струма / netinfo

Тричленен състав на Върховен административен съд, председателстван от магистрата Андрей Икономов, отхвърли като неоснователна жалбата на кмета на Сандански Андон Тотев срещу "кафявия вариант" при изграждането на автомагистрала "Струма".

Решението на министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров бе атакувано преди месеци от градоначалника Тотев затова, че бъдещото трасе на магистралата ще лиши от алтернативен път до общинския център Сандански жителите на селата Левуново, Дамяница, Ново Делчево и Склаве. В този район има и минерални извори, които ще бъдат безвъзвратно загубени по време на строителните дейности на автомагистралата, е становището на кметската администрация, изтъкнато пред съда от юриста на общината Георги Цветанов.

Според съда е неоснователно оплакването, че в процедурата по ОВОС е трябвало да се изготви и екологична оценка по отделна процедура с отделен доклад. Решението може да се атакува от кмета на Сандански Андон Тотев в 14-дневен срок пред петчленен състав на Върховен административен съд.