В Гърция вземат мерки за избягване на енергийeн срив през лятото
В Гърция вземат мерки за избягване на енергийeн срив през лятото / netinfo

Правителство и енергетици в Гърция предприемат всички необходими мерки за предотвратяване на евентуален срив на електрическата система на страната през това лято поради недостиг на мощности, съобщават електронните медии в Атина.

Енергийният проблем бе обсъден вчера в Атина на специално съвещание с участието на ресорните министри и премиера Костас Караманлис.

Министърът на развитието Димитрис Сюфас прогнозира, че лятото ще е трудно за енергетиците, тъй като водните ресурси на страната са намалели поради ограничените валежи през зимата и поради затварянето на блокове на АЕЦ „Козлодуй”, откъдето Гърция е доставяла и би могла да доставя електрическа енергия, предаде БТА.

Сюфас призова работещите в държавните институции и гражданите да намалят консумацията на ток и да правят икономии.

Шефът на националната електрическа компания ДЕИ Панайотис Атанасопулос заяви, че добиваното от водните централи електричество в страната е намаляло с 50 процента и увери, че ръководството на компанията полага всички усилия, за да не възникне проблем с електрснабдяването през летните месеци поради голямата натовареност на мощностите.

По повод на очертаващите се трудности в енергетиката социалистическата опозиционна партия ПАСОК обвини правителството в неспособност да се справи с енергийния проблем, като предупреди, че става дума за "политически, а не за енергиен срив". "Ако има сривове, то те се отнасят до политиката на управляващата партия Нова демокрация по отношение на електрическата компания", каза представителят на социалистите Петрос Евтимиу.