Учредиха Асоциация за устойчиво развитие на планините
Учредиха Асоциация за устойчиво развитие на планините / netinfo

Българска асоциация за устойчиво развитие на планината беше учредена днес. В нея са включени представители на основните строители и инвеститори в зимните курорти у нас, които ще бъдат отговорни за цялостното изграждане на инфраструктурата на тези курорти.

Сред учредителите са Цветелина Бориславова, Симеон Пешов, Георги Крумов. Една от целите на организацията е уеднаквяване на българските екостандарти с тези на повечето страни в Европейския съюз. Инвеститорите искат чрез новата асоциация да постигнат единна национална политика в планинския туризъм.

Основната цел на асоциацията би трябвало да превърне България в дестинация за планински туризъм, който включва зимен и летен туризъм. Един зимен курорт, колкото и успешен да е той, не може да направи от една държава дестинация, обясни пред Дарик Георги Крумов.

За да спечелят всички, България трябва да се рекламира като дестинация, което изисква ресурси и инвестиции, които не са по силите на отделен инвеститор в отделен проект. По думите на Крумов сега има шанс да планините да бъдат високо позиционирани на пазара курорти, които да осигуряват не само опазването на околната среда, но и почивка през лятото и зимата, както за българи, така и за чужденци.