/ БГНЕС
Президентът Доналд Тръмп заяви, че е поискал от Китай незабавно да отмени всички мита върху американските селскостопански продукти, защото търговските преговори напредват добре, и напомни, че е отложил плановете за налагане на мита от 25% вместо сегашните 10% върху китайски стоки, предаде Ройтерс.

Какво се случва с търговските преговори между САЩ и Китай?

"Приканих Китай да отмени незабавно всички Мита върху нашите селскостопански продукти (вкл. говеждо, свинско месо и т.н), въз основа на факта, че ние напредваме много добре с Търговските преговори, а аз не повиших митата от 1 март до 25%. Тове е много важно за нашите страхотни фермери - и за мен!", написа Тръмп в Туитър.

ThinkStock/Getty Images

Фермерите са ключова опора на Републиканската партия, а търговската война на Тръмп с Китай се отрази тежко върху тях. Пекин наложи миналата година мита върху вноса на соя, сорго, свинско и др., което рязко съкрати доставките на американска селскостопанска продукция в Китай.

Тръмп обяви отлагане на увеличаване на митата за китайския внос

Постът на Тръмп в Туитър последва нялоко часа след като офисът на Постоянния представител на САЩ за търговските преговори съобщи, че отлага повишението на митата върху китайски стоки на обща стойност 200 млрд. долара. Съобщението, което ще бъде публикувано във Федералния регистър във вторник, 5 март, гласи, че митата ще останат "на 10% до ново нареждане", като се обяснява, че увеличението "вече не е уместно" предвид напредъка на преговорите от декември насам.

Thinkstock/Getty Images

САЩ и Китай постигнаха 90-дневно прекратяване на огъня в търговския си конфликт

Повишаването от 10 на 25% първоначално бе предвидено за 1 януари, но след ползотворните разговори с китайския президент Си Цзинпин администрацията на Тръмп разпореди 90-дневно удължаване на този срок, а миналата неделя Тръмп заяви, че отново ще отложи увеличението заради напредъка на преговорите.
БТА