Трудовото законодателство у нас е по-социално от френското, твърди експерт
Трудовото законодателство у нас е по-социално от френското, твърди експерт / снимка: БГНЕС
Трудовото законодателство у нас е по-социално от френското, твърди експерт
68695
Трудовото законодателство у нас е по-социално от френското, твърди експерт
  • Трудовото законодателство у нас е по-социално от френското, твърди експерт

Трудовото законодателство в България е по-социално към работниците в сравнение с това във Франция, но често не се спазва - това заяви в интервю за Дарик президентът на Европейския икономически и социален комитет Анри Малос.

По думите му основен проблем е липсата на независимо правосъдие в случаите на злоупотреби с трудовите права на работниците.

"В България имате закони, които са по-щедри към работниците, отколкото същите закони във Франция", сподели Малос. Той даде за пример възможността  у нас човек, който навърши възрастта за пенсиониране, да продължи да работи, ако иска, и да се пенсионира, когато реши. Този човек не е задължен да излезе в пенсия при навършване на годините, докато във Франция хората са длъжни да започнат да получават пенсия, когато станат на 65 години, каквато е възрастта за пенсиониране.

"Мисля, че в България имате доста добри закони в социалната сфера, но нямате независимо правосъдие в случаи на злоупотреби. Същото е като в случаите на корупция - имате всички правила, за да се борите с корупцията, но нямате независима съдебна система, и затова няма политици, осъдени за корупция, каквито трябва да има много", споделя Малос.

Очаквайте по-късно цялото интервю с Анри Малос