Томислав Дончев иска да запази темпото на инвестиционния процес
Томислав Дончев иска да запази темпото на инвестиционния процес / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Министърът по еврофондовете Томислав Дончев в „Седмицата”
61234
Министърът по еврофондовете Томислав Дончев в „Седмицата”
  • Министърът по еврофондовете Томислав Дончев в „Седмицата”

България е сред четирите страни, на които са увеличени средствата по Кохезионните фондове. С над 2 млрд. евро повече ще получи България от европейския бюджет за периода 2014-2020 г. Това коментира в „Седмицата” на Дарик министърът по еврофондовете Томислав Дончев. Според него освен увеличение размер на финансиране, втората голяма новина е гъвкавостта на средствата от ЕС.

В новата финансова рамка нашата страна ще получи общо 15,2 млрд. евро за седемте години, но след приспадане на дължимите вноски България чисто ще получи над 12 млрд. евро нетен приход от Европейския съюз, обясни министърът за управление на евросредствата.

„В голяма степен начинът, по който ще се разпределят средствата, окончателно ще бъде решен в средата на годината, когато очакваме да бъдат приети всички регламенти на европейско ниво, които определят начина по харчене на парите. Така че финалната развръзка ще бъде тогава”, заяви той.

„Аз много се надявам да няма каквото и да било забавяне в приемане на регламентите, защото това е един от факторите, който ще ни позволи да започне да харчим парите навреме. Аз не искам да има ауфтакт или пропускане, да има инвестиционна дупка за година или две. Искам да запазим темпото на инвестиционния процес”, заяви министър Дончев.