Токът ще поскъпне драстично, ако сега цената падне, смята Огнян Донев
Токът ще поскъпне драстично, ако сега цената падне, смята Огнян Донев / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Токът ще поскъпне драстично, ако сега цената падне, смята Огнян Донев
64895
Токът ще поскъпне драстично, ако сега цената падне, смята Огнян Донев
  • Токът ще поскъпне драстично, ако сега цената падне, смята Огнян Донев

Електроенергията ще поскъпне драстично в средносрочен план, ако сега цената й падне. Това заяви в интервю за Дарик председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Огнян Донев. Работодателската организация настоява за предсрочни избори, за да се премахне непрозрачното управление на правителството, което само формално е експертно, а реално е „на третата политическа сила у нас”, допълни Огнян Донев.

Бизнесът се противопоставя на увеличението на минималната работна заплата, коментира още предприемачът. Той допълни, че ако няма работеща икономика, каквито и спешни мерки да се вземат, те няма да доведат до трайно решаване на проблема с безработицата и дори напротив – могат да го задълбочат. Според Донев настроението и на малкото останали чужди фирми у нас е „катастрофално”.

Голяма част от плана „Орешарски” цели „гасене на пожар”, а не подобряване на бизнес средата у нас, категоричен е Огнян Донев. Според него мерките ще бъдат за сметка на фирмите, а минималното поевтиняване на тока ще доведе до средносрочно драстично повишаване на цените на електроенергията, което нашите членове се притесняват, че ще направи българското производство неконкурентспособно.

На въпрос дали мерките, целящи да подпомогнат най-бедните, няма да доведат и до увеличение на потреблението, Донев отговори: „Ако имате предвид, че по този начин не съществено ще се подобри икономическото състояние, и просто ще се потушат някои недоволства в обществото, да, точно така се формират мерките”.

Работодателската организация не се притеснява от проверките на офшорните фирми в Кипър или от наредбата за парите на държавата в банките. Основното притеснение обаче е непрозрачността.

Огнян Донев бе категоричен, че ускореното възстановяване на ДДС и разплащането на държавата с фирмите е добра мярка, но това не променя цялостната картина на ситуацията у нас. Той допълни, че бизнесът от години настоява за облекчаване на административната тежест, но досега е получавал само обещания.