Цената на литър бензин с акциз и ДДС е около 1.8 лева. Това каза в интервю за „Здравей, България" по Нова телевизия шефът на Агенция „Митници" Ваньо Танов. По думите му този марж от 45 стотинки и разликата от няколко стотинки като крайна цена, говорят за картел. Според него не е трудно да има разбирателство, защото големите вериги са се разбрали, а малките са се съгласили с условията.

Борисов: Ще има бомба за тези, които взимат оцветени горива и ги търгуват

Директорът на митниците изрази мнение, че този картел е и причината петролът да поевтинява, а горивата да остават скъпи.

Ваньо Танов допълни, че проверките са показали, че голяма част от уредите по бензиностанциите са манипулирани: „Фискалните устройства не предават информация към НАП. По този начин не се регистрират търговските сделки и не се начислява ДДС".

Той добави, че в някои от случаите са закопани допълнителни цистерни, които са нелегално сложени и от тях се дърпа горивото, и по този начин не се отчита.

Борисов разпореди в събота всичко да е препломбирано по бензиностанциите

„Това е измама към държавата. Втората измама е, че вие, примерно, зареждате за 20 лева, а реално са ви сипали бензин за 17 лева. Третата измама е с качеството на горивата", добави Танов.

Шефът на митниците каза, че за 7 месеца има 320 млн. лева повече приходи от акцизи, а до края на годината сумата ще набъбне до 400-450 млн. лева. "Числата показват, че това, което правим, е в правилната посока", подчерта Ваньо Танов.

Видео: Novanews.bg