/ iStock/Getty Images
От старта си в Сърбия през 2018 г. базираната в Белград компания Firefly Prods. не само бързо се превърна в основен продуцент на сериали, но също така повиши профила на страната като локация за филми с плановете си да построи голям студиен комплекс тази година.

Начело с бившия продуцент на Би Би Си Ивана Микович, Firefly има бързорастящ диапазон от продукции, които очакват премиери през следващите седмици.
Студийният комплекс, който Firefly изгражда, е за 7 000 000 евро (7,6 милиона долара), съобщава „Върайати“.

Амбър Хърд се превърна в най-мразената актриса (ВИДЕО)

Той е близо до Белград и ще бъде за собствени сериали, както и за международни продукции. Строителството трябва да започне през следващите седмици и да бъде завършено през следващата година. Съоръжението ще позволи на компанията да произвежда около пет сериала годишно.

Три сериала очакват премиерата си тази година. Първият е семейна драма-трилър за историята на Владан Симонович, мощен сръбски бизнес магнат, придобил богатството си през 90-те години, когато Югославия влиза във война.

Най-гледаните филми у нас за 2019 година

Другите два са за дребни мошеници, заели горните ешелони на сръбския ъндърграунд, както и криминална драма за полицейски инспектор с мрачно минало по следите на сериен убиец.

Бързо развиващата се Firefly се е заела както с оригинални истории, така и с адаптации на книги. Компанията е придобила права за екранизиране на девет заглавия на книги.

В предпродукция са и три оригинални проекта. Единият от тях е мини сериал, проследяващ последните три дни преди ареста на бившия сръбски и югославски президент Слободан Милошевич от различни гледни точки, включително тази на семейството му, което е под обсада в президентския дворец.

"Цар Лъв" стана четвъртият филм на "Дисни" с печалба от 1 милиард долара

Мини сериалът ще се снима в новия комплекс Firefly Studios. Разположен на 25 минути от централен Белград, съоръжението ще включва три помещения за снимки (две с размери 200 квадратни метра, с височина 15 метра, а третото е с площ от 800 квадратни метра и височина 12 метра), работилници, производствени офиси и др.

Микович цели да привлече международни продукции в новото студио. Сърбия предлага 30% данъчна отстъпка за продукция с бюджет над 5 милиона евро и 25% отстъпка за продукция под 5 милиона евро (5,24 милиона долара).
БГНЕС