/ ThinkStock/Getty Images
Председателят на Съюза за стопанска инициатива Гълъбин Гълъбов коментира пред журналисти, че според организацията първите три дни от болничните трябва да се изплащат от Националния осигурителен институт (НОИ). Той смята, че отклонението от осигурителното правило изкривява логиката на отчисленията, които се правят от заплатите на хората.

Гълъбов отбеляза, че близо 90% от членовете на организацията са малки и микро фирми и са самонаети и собственици, като в този смисъл проблемът с фалшивите болнични не ги засяга в такава голяма степен, както е в национален мащаб. Затягането на контрола над болничните е функция на държавата, смята Гълъбов. Той допълни, че не трябва всички да бъдат наказвани, заради неблагоразумието на някои при ползването на болнични.

Предлагат лимит на болничните, изплащани от работодател

Помолен да коментира предложението от вчера работодателите да плащат не повече от 15 дни болнични в годината, Гълъбов каза, че за идеята има "за" и "против" становища, но в цялост тя още не е обсъдена с членовете на ССИ. Вицепрезидентът на КТ "Подкрепа" Иоанис Партениотис каза пред журналисти, че е въпрос на разчет дали тези 15 дни в рамките на годината покриват това, което се е случило. Ако приемем, че в България са били използвани 4 млн. болнични листове (четири милиона души еднократно са излезли в болнични), по първите три дни, които се плащат от работодателите, означава 12 дни, като в този смисъл вероятно разчетите до 15 се покриват, обясни своето разбиране на предложението Партениотис. Той уточни, че идеята от вчера не е била съпроводена с аргументи и допълнителни разяснения и изрази надежда това да се случи на предстоящото заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Симеонов: Ще внесем нов текст срещу фалшивите болнични, няма да се откажем

Нормално е някой да попита защо точно 15 дни са избрани, допълни синдикалистът. Той съобщи, че синдикатите вече са депозирали искането си за заседание на НСТС и среща с премиера Бойко Борисов по темата.

Сред досегашните предложения за решаване на проблема с болничните е и личният лекар да има право да дава на работниците по-малко дни болнични. В момента може да се издава болничен лист до 14 дни, а се обсъжда това да възможно само до седем дни.

Красимир Дачев за болничния: Бизнесът не е съгласен един да снася яйцето, друг да кудкудяка (ВИДЕО)

Гълъбин Гълъбов и Иоанис Партениотис направиха коментарите след участието си в откриването на национална конференция на тема: "Предприемачеството - двигател на социално-икономическото развитие", организирана от Съюза за стопанска инициатива.
 
БТА