Съдът се произнася за „Кремиковци” до 14 дни
Съдът се произнася за „Кремиковци” до 14 дни / netinfo
До 14 дни Софийският градски съд ще се произнесе по искането за обявяване на "Кремиковци" в несъстоятелност. На днешното заседание на съда единият от адвокатите на вносителите на иска заяви, че дружеството дължи 1.6 млрд. лева на няколко фирми, без в посочената сума да е включен облигационният заем.

Искът за обвяване на комбината в несъстоятелност бе заведен от компанията на Константин Жеваго „Руа инвест енд трейд инк.” и още пет дружества. Ако облигационният заем от 325 млн. евро бъде включен към дължимото от предприятието, размерът на сумата на задълженията на завода става над 2 млрд. лв. Това изчисли адвокатът Николай Стойнов, който представлява „Руа инвест”. От „Кремиковци” са внесли становище до съда, в което се заявява, че заводът е в състояние на неплатежоспособност. Според Стойнов експертизата, която е била представена в съда, сочи същото. Той добави, че дружеството не е в състояние да обслужва задълженията си към своите кредитори.

Юристконсултът на „Кремиковци” Тодор Чобанов заяви пред БТА, че е поискал от съда да се прозинесе обективно за състоянието на завода. Според него приоритет на съда е да реши дали „Кремиковци” е неплатежоспособно и дали да се открие процедура по несъстоятелност.

В понеделник министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров заяви, че обявяването в несъстоятелност ще даде път на продажбата на „Кремиковци” на стратегически инвеститор. Кандидати засега остават индийският бизнесмен Лакшми Митал и украинският Константин Жеваго.