Съдът обяви КТБ в несъстоятелност
Съдът обяви КТБ в несъстоятелност / снимка: БГНЕС, архив
Съдът обяви КТБ в несъстоятелност
79334
Съдът обяви КТБ в несъстоятелност
Съдът обяви КТБ в несъстоятелност
  • Съдът обяви КТБ в несъстоятелност
  • Съдът обяви КТБ в несъстоятелност

Началната дата на неплатежоспособността и несъстоятелността на Корпоративна търговска банка е 6-ти ноември 2014-та година, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, като цитира решение на Софийския градски съд.

Вижте решението на съда

Правителството ще атакува по съдебен път всички сделки, които пряко или косвено увреждат имуществото на Корпоративна търговска банка или дават предимство на един кредитор пред друг, заяви министърът на финансите Владислав Горанов, след като решението на съда. Горанов посочи, че цесията на министъра на културата Вежди Рашидов е законна, но ако се окаже, че тя поставя Рашидов в привилегировано положение спрямо другите кредитори на банката, това ще бъде атакувано в съда.

Според министър Горанов най-вероятно временните синдици на КТБ ще станат постоянни и ще работят за това, открадното от банката да бъде върнато, а всички кредитори, включително Фондът за гарантиране на влоговете, да бъдат равнопоставени. Сделките, които нарушават тези принципи, ще бъдат оспорвани в съда.

„Всички тези, които не са направени в съответствие с действащото законодателство и нарушават пряко или косвено принципа на равнопоставеност на кредиторите, ще бъдат оспорени, без значение чие име стои като титул в договорните взаимоотношения - дали това на Вежди Рашидов, дали това е на някой друг по-известен или по-малко известен български гражданин, който е имал лошата участ да стане кредитор на КТБ в несъстоятелност", каза финансовият министър.

Горанов посочи, че не гледа безрезервно на промени в законодателството, които да му дадат право да разваля търговски сделки. Финансовият министър твърди, че не е имал информация за доклада на ДАНС от 2013-та година, в който се предупреждава за опасност за финансовата стабилност в страната, и че към момента не знае какво е съдържанието на този доклад.