/ Gulliver/Getty Images
Скандинавската авиокомпания САС (SAS) отмени 587 полети за неделя, което ще засегне около 64 000 пътници, заради продължаващата стачка на пилотите в Дания, Норвегия и Швеция, предаде ДПА. Преговорите чрез посредник със синдикатите на пилотите, които представляват почти 1500 летци, бяха преустановени вчера рано сутринта, без да бъде постигнато споразумение и това предизвика ефективния протест.

Действията на синдикатите доведоха до стотици отменени полети от вчера насам и около 72 000 души бяха засегнати. Днешните отменени полети засегнаха около 34 000 пътуващи. "Дълбоко съжаляваме, че нашите клиенти пострадаха от продължаващата стачка на пилотите", съобщи САС.

Вътрешните полети в Скандинавския регион, европейските и тези на дълги разстояния бяха с нарушен график. Не са засегнати около 30% от полетите, управлявани от подизпълнители на САС.

След провала на преговорите посредници в трите скандинавски столици казаха, че има големи различия между преговарящите страни. Пилотите на САС настояват за компенсации за намаляването на заплатите и други отстъпки, които те направиха през 2012 г., когато компанията беше в бедствено положение. Профсъюзите искат също по-предвидими работни графици. В Швеция пилотите настояват за увеличение на заплатите с 13%, докато посредници предложиха 2,3%, в съответствие с общото увеличение на заплатите, което работодателите приеха.

Анализатори смятат, че САС не може да си позволи да изпълни исканията за увеличение на заплатите заради трудната икономическа среда, в която авиокомпаниите работят.

Преговорите между профсъюзите на пилотите и САС се водят от март. САС посъветва пътниците да проверяват на сайта на авикомпанията за подробности около отменените полети. САС започна да предлага безплатна храна на пътници, чакащи да намерят алтернативни полети от летища в Скандинавия, но няколко пътуващи се оплакаха, че не са могли да се свържат със службата за пътническо обслужване на САС, предаде Ройтерс. САС съобщи, че предлага на пътниците с резервирани полети до 1 май да ги пренасрочат безплатно.

Финансови анализатори в Сидбанк изчисляват, че стачката струва на САС 60-80 млн. шведски крони (6,3-8,41 млн. долара) дневно. Ако стачката продължи две седмици, тя ще погълне чистата печалба на авиокомпанията за годината.
БТА