Стойнев: Предлаганата пенсионна реформа е геноцид
Стойнев: Предлаганата пенсионна реформа е геноцид / снимка: БГНЕС, архив
Стойнев: Предлаганата пенсионна реформа е геноцид за обществото
47885
Стойнев: Предлаганата пенсионна реформа е геноцид за обществото
  • Стойнев: Предлаганата пенсионна реформа е геноцид за обществото

Предлаганата пенсионна реформа е геноцид за обществото. Това заяви депутатът от Коалиция за България Драгомир Стойнев в началото на днешните дебати по промените в Закона за държавното обществено осигуряване. Стойнев бе категоричен, че за един млад мъж е много трудно да работи толкова дълго, за да може да се пенсионира. Това демотивира младите хора да внасят осигуровките си, стимулира сивата икономика и подкопава основите на солидарния модел, категоричен бе Стойнев.

„Явно е, че пенсионерите пречат на бюджета и по никакъв начин техните пенсии няма да се увеличават в бъдеще, тъй като тежестта на всяка година осигурителен стаж от пенсионната формула няма да се увеличава, както бе залегнало в предишен вариант. Но за мен лично основната цел на тази реформа е да се разбие доверието в солидарния модел“, каза Стойнев.

Той обвини вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков за тази инициатива и допълни: „С постоянното изменяне на вашите решения и мнения, а и най-вече с увеличаването на стажа и възрастта вие демотивирате хората да се осигуряват". Стойнев изчисли, че след като средно образование се завършва в България на 19 години, висше образование – на 25 години, 40 години ще трябват на един млад мъж да се пенсионира, тоест той ще стане минимум на 67 години. Депутатът обясни, че добавя в сметката две години, тъй като по думите му по време на криза в свят на модернизация и глобализация вероятността човек да остане без работа е голяма. „Този млад човек ще си каже какъв е смисълът да се осигурявам, при положение че държавата нищо няма да ми даде“, коментира социалистът. Според него това означава, че се подкрепя сивата икономика. „Това, което правите, е скандално, това е геноцид за българската нация и по никакъв начин няма да бъде подкрепено от нас“, категоричен е той.