Ставревски: Искаме да превърнем Македония в държавата с най-ниска данъчна ставка в Европа
Ставревски: Искаме да превърнем Македония в държавата с най-ниска данъчна ставка в Европа / netinfo
След Естония, Латвия, Словакия, Русия и Румъния, западната ни съседка Македония въведе плосък данък. Размерът на ставката е 12 на сто като се очаква налогът да бъде намален на 10 процента в следващите години. Целта на правителството в Скопие е да превърне Македония в държавата с най-ниска данъчна ставка в Европа. Очакваният ефект е икономическият растеж да е между 6 и 8 процента в следващите години, да се повиши данъчната събираемост и да се намали делът на сивата икономика. Какви са мотивите на обясни в интервю за Дарик македонският вицепремиер по икономическите въпроси Зоран Ставревски.

Ето какво каза той:

С колко очаквате да се повиши събираемостта на данъците след въвеждането но плоския данък?

Не може свободно да се пресметне увеличаването на събираемостта на данъците, но най-важното е, че плоският данък и ниските данъчни ставки намаляват стимулите за укриване на доходи, както и корупцията и сивата икономика. Очакваме решението ни да има значителен ефект, защото предприемачите ще имат много по-малък стимул да укриват доходите си.

Какви са парите, които очаквате да изгубите от това, че плоският данък е по-нисък от досегашните данъци?

Не очаквам да изгубим много пари, а ако все пак изгубим, това ще бъде само през първата година, когато ще влезе в сила плоският данък. Най-песимистичният вариант е за около 6 процента от бюджетните приходи. Очакваме да се ускори икономическата активност, да има по-голям икономически ръст и в бюджета да бъдат внесени повече средства с въвеждането на плоския данък. Очаквам общият ефект на загуба да е между 2 и 3 процента от бюджетните приходи, което е приемливо. От друга страна имаме осигурена защита на разходната част, за да бъде стабилна фискалната политика.