Стартира схемата „Младежка заетост, ще осигури стаж и обучение на 8000 души
Стартира схемата „Младежка заетост, ще осигури стаж и обучение на 8000 души / снимка: ThinkStock/Getty Images
Стартира схемата „Младежка заетост", ще осигури стаж и обучение на 8000 души
74847
Стартира схемата „Младежка заетост", ще осигури стаж и обучение на 8000 души
  • Стартира схемата „Младежка заетост", ще осигури стаж и обучение на 8000 души

Агенцията по заетостта стартира първата схема, финансирана от новата оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 година. Схемата „Младежка заетост" ще осигури стаж и обучение на работното място на 8000 младежи до 29 годишна възраст, а работодателите, които желаят да се включат в нея, могат да подават документи до 29-ти септември, съобщиха от ведомството.

Новата схема дава възможност на работодателите да наемат млади хора в две направления - на стаж или за обучение по време на работа. В първия случай работодателят или друг служител изпълнява ролята на наставник, който се грижи за това младежът да придобие практически умения по съответната професия или специалност.

Във втория случай отново има наставник, а наетият младеж се обучава по определена професия в рамките на работния процес. На работодателите, които осигуряват стаж, се покриват разходите за заплати в размер на минималния осигурителен доход за професията, както и за социални и здравни осигуровки за срок от 6 месеца.

Ако след изтичането на стажа младежът остане на работа и сключи безсрочен трудов договор, на работодателя ще бъдат допълнително покрити разходите за социално и здравно осигуряване за още 6 месеца. Заплащането на наставника обаче ще бъде за сметка на работодателя.

На работодателите, които осигуряват обучение, се поемат разходите за заплата в размер на 90 процента от минималната за страната, както и за осигуровки за срок от 6 месеца, а наставникът има право на 50 процента от минималното възнаграждение.

Ако младежите не живеят в населеното място, където се провежда стажът или обучението, схемата ще покрива и разходите за път през първия месец.