Станишев: Не връщаме социализма
Станишев: Не връщаме социализма / netinfo

България е пазарна икономика и цените не могат да бъдат регулирани, това, което правим е съпоставка, за да може потребителите да правят сравнение. Това заяви премиерът Сергей Станишев при отчета на свършеното от правителството за половината от мандата.

По думите на министър-председателя се очаква някои от цените да се върнат назад в скоро време. Той уточни, че инициативата да се наблюдават цените и да се предоставят като информация тези съпоставки не е завръщане на социализма в страната. Такава практика имало и в други държави членки на ЕС. В много от новите страни в общността имало също висока инфлация, но тя неизбежно следва високия икономически растеж, заяви Станишев.

Той съобщи още, че за две години управление кабинетът е свалил безработицата под 8 процента, което е най-ниското й равнище от 1991 година насам. В същото време минималната работна заплата нараства устойчиво както и доходите на хората, които работят в частния сектор.

Премиерът обаче е категоричен, че заплати няма да се вдигат под натиска на заплахи за протести и стачки. Според него, ако се удовлетворят всички искания за увеличаване на възнагражденията, ще се стигне до дестабилизация на финансовата система, а това ще е удар по най-бедните. Предстоят обществени дебати по въпроса в кои сфери е най-належащо да се повишат заплатите, което обаче ще бъде обвързано и с промяна на модела, по който се работи в тези сфери, защото увеличаването на разходите за заплати не води автоматично до повишаване на доходите. Правителството не може самостоятелно да отговори на въпроса дали е по-важно да увеличи заплатите на лекарите или на учителите. Така Станишев мотивира нуждата от дебат за публичните разходи.