Стамен Тасев: НАП и митниците не обменяха данни
Стамен Тасев: НАП и митниците не обменяха данни / netinfo

Още преди шест години предлагах сливането на Агенция „Митници” с Националната агенция за приходите, защото двете институции не обменяха информация. Това заяви пред Дарик бившият заместник-министър на финансите с ресор „Митници” Стамен Тасев. Той поясни, че няма връзка между информационните системи на двете ведомства, а пък техните ръководители не обменят данни, позовавайки се на службена тайна. Ето какво още каза Тасев:

Аз съм ги съветвал следното, казвам им: “Господин Асенов, защо не седнете близко до господин Николай Попов и да извадите един списък от фирмите, които вие сте установили, че имат съмнително поведение н границата и господин Попов да си ги препише ако трябва, няма да сте нарушили тайната Той ще е виновен, че ги е преписал от вас. Той обаче ще ги използва, ще отиде и ще ги провери и ще намери същите измами”. Защото вижте, данъчните измами с ДДС са свързани с митниците. Това, каот не са го разбрали тези господа, всеки един всеки едни от шефовете се оправдаваше със своята тайна, защото българските институции в стремежа си да постигнат демократизация на обществото абсолютизираха митническата тайна, данъчната тайна, банковата тайна и всичко това беше в полза на престъпния свят.

Какво ви отговори господин Асенов тогава?

Естествено, господин Асенов и господин Попов ще си държат за интересите на своите институции. Никой от тях не би бил съгласен да стане каквото и да е обединяване, защото някой от тях ще остане без работа.