Спряна от преработка е пратка от 3,1 т свинско месо
Спряна от преработка е пратка от 3,1 т свинско месо / netinfo

Спряна от преработка е пратка от 3,1 тона свинско месо, съобщиха от Националната ветеринарно-медицинска служба.

Пратката от 3,1 тона месо е разтоварена на 9 октомври от белгийска търговска фирма, която е осъществила курс от Белгия за Гърция, тъй като хладилният камион е аварирал в Благоевградско с близо 21 тона месо, съобщиха от НВМС.

Търговецът предложил на месокомбината да приеме част от стоката, тъй като изпратената кола от Гърция е била по-малка. Количеството е под възбрана до уточняване на пратката и извършване на необходимите процедури по контрол на годността на месото. Все още не е уточнено дали това месо е част от цитираните от вестник „Етнос” 2,5 тона, уточняват от НВМС.

След влизане в системата ТРЕЙСИ се установи, че вносът на 3100 кг обрезки от едри преживни животни за Гърция е осъществен от белгийската фирма „Кюмит – еф 347”. Това съобщават от Националната ветеринарномедицинска служба.

Данните от система са показали, че месото е проверено от белгийските ветеринарни власти и по тяхна преценка отговаря на всички показатели за търговия със страните-членки на ЕС. Фирмата извършила разтоварване в България е „Юриек 2001” село Чучулигово, област Благоевград.