Софиянци ще платят по-високи сметки за парно за ноември заради нова формула
Софиянци ще платят по-високи сметки за парно за ноември заради нова формула / снимка: MorgueFile.com
Софиянци ще платят по-високи сметки за парно за ноември заради нова формула
67806
Софиянци ще платят по-високи сметки за парно за ноември заради нова формула
  • Софиянци ще платят по-високи сметки за парно за ноември заради нова формула

По-високи сметки за парно за ноември очакват абонатите на „Топлофикация София". Причината – промени в Наредбата за топлоснабдяването, публикувана вчера в Държавен вестник. Това посочват от Столичния общински съвет. Новата наредба променя драстично начина на изчисляване на сметките, обясни председателят на СОС Елен Герджиков. По думите му промените са приети тихомълком при вече започнал отоплителен сезон.

Досега топлофикационните дружества изчисляваха сметките за парно с прогнозни дялове на основата на потребеното количество топлинна енергия през същия месец на миналия отоплителен сезон. Вече ще се взима предвид среднодневното консумирано количество, обясни председателят на стопанската комисия в общината Николай Стойнев.

„Разликата сега е, че се изчислява средно потребена енергия за един ден от отоплителния сезон през миналата година и тази средна стойност се умножава по дните за съответния месец, които имат топлинна енергия. Ако е декември – за декември ще бъде 31 дни. Мога да кажа, че сметките ще се разсрочат за период от шест месеца и няма да има пикови сметки в студените месеци, но за сметка на това в относително по-топлите месеци – ноември, декември, март, сметките ще бъдат по-високи", каза Стойнев.

Въвежда се възможността за самоотчет, както и за разделяне на топлата вода за битови нужди от тази за отопление, обясни Зафир Зарков. „Има няколко неща, които са влезли в наредбата – възможността за самоотчет, възможността за максимален процент на сградната инсталация. Новата наредба допуска и възможността за разделяне на битово-горещата вода от топлинната енергия, само че това е вписано като желание на самите етажни собствености и за тяхна сметка", обясни Зарков. По думите му се предвижда през декември и началото на януари да има задължителна проверка на всички заявени нулеви дялове и ако не се осигури достъп до тях, се прилага правилото за начисляване на максимално количество енергия за съответното жилище. Завишени са и санкциите за хората, които не са монтирали водомери.

От ръководството на СОС обявиха, че ще поискат среща с енергийния министър. Те настояват и за гратисен период на Наредбата, за да бъде проведена мащабна информационна кампания.