Социалните работници се оплакаха, не получили по-високи заплати
Социалните работници се оплакаха, не получили по-високи заплати / DarikNews.bg, архив
Социалните работници не получиха по-високи заплати
83893
Социалните работници не получиха по-високи заплати
Социалните работници не получиха по-високи заплати
  • Социалните работници не получиха по-високи заплати
  • Социалните работници не получиха по-високи заплати

Служителите в Агенцията за социално подпомагане все още не са получили обещаното от 1 януари увеличение с до 10% на заплатите. Затова алармираха пред Дарик социални работници от отделите за закрила на детето, които в края на месеца получават заплатата си за същия месец, но във фиша за януари няма промяна в сумата на възнаграждението им.

"Преди два дни аз получих трудовото си възнаграждение. и с разочарование открих, че  увеличение няма", каза пред Дарик Стоян Димчев, работещ в един от отделите за закрила на детето.

Стоян получава чисто 390 лева, и ако заплатата му бъде увеличена с 10%, допълнителната сума към нея ще бъде 50 лева, но преди удръжките.

Вицепремиерът Ивайло Калфин увери, че увеличението е заложено, и ако не успеят да го преведат за януари, то ще бъде получено през февруари. "Те се изчисляват. Със заплатите не знам дали ще успеят за януари, но при всички случаи от 1 януари са начислени увеличенията на заплатите", каза министърът.

В бюджета на социалното министерство са предвидени средства за вдигане на заплатите и в Агенцията по заетостта и Инспекцията по труда.

В отворено писмо до премиера Бойко Борисов, социалното и финансовото министерства работещите в отделите за закрила на детето настояват за въвеждане на образователен ценз за социалните работници със задължително висше образование, увеличаване на броя работници в отделите, допълнително материално стимулиране на работещите в общините с население над 100 000 души, както и осигуряване на нормални условия за труд.