Служебният премиер: Митниците са разграден двор
Служебният премиер: Митниците са разграден двор / снимка: DarikNews.bg, Дарик Варна

Положението с бюджета е много тежко, защото при планирането приходите са били силно надценени с близо 2 милиарда лева. Това заяви във Варна служебният премиер Георги Близнашки. Според него ако не нараснат приходите, до края на годината ще има нови проблеми в държавата, които може да надминат сегашните.

Допълнителни усложнения са се получили заради намалените с 5 на сто средства за централните ведомства, за да бъдат осигурени 225 милиона лева за Здравната каса. Това натоварва администрацията и навсякъде има неприятен недостиг, посочи премиерът. Той разкри, че в някои ведомства се оплаквали, че не могат да осигурят средства за заплати до края на годината.

Има проблеми с приходните агенции, а митниците са „разграден двор", каза още премиерът. Той обясни, че ако ръководеното от него правителство е с 4-годишен мандат, щеше да търси други решения.

„Сега в рамките на 3 месеца ни е нужен силен човек, професионалист, който прави точно това, което прави генералът - влизайки, запретва ръкави, започва да разчиства, да потяга редиците. Ще се опитаме да запушим, доколкото е възможно, тези канали", посочи Близнашки, визирайки и предизвикалото спорове връщане на Ваньо Танов начело на Агенция „Митници".

Приоритет на това правителство е да тръгнат плащанията по спрените европейски програми. Това заяви във Варна Близнашки. Той добави, че за всеки лев, който е инвестиран от правителството, от Европа за България по програмите идват допълнително 3, 4 или 5 лева в зависимост от разчетите. За да се „отпушат" тези средства от Европа, до края на годината трябва да бъдат осигурени 900 млн. лв.

Правителството има готовност да предостави още средства за преодоляване на щетите от наводнението във варненския квартал „Аспарухово", обяви служебният премиер. Той уточни, че очаква до десетина дни още заявки от Варна, за да бъдат обсъдени и евентуално да бъдат предоставени още средства.

Близнашки се срещна с кмета на морската столица Иван Портних, с когото разговаряха по темата за отпуснатите вчераот правителството 1.8 милиона лева за възстановяване на щетите от потопа в "Аспарухово".

Въпреки оскъдността на средствата, правителството прави всичко възможно да помогне на пострадалите райони, подчерта служебният министър-председател.

Други новини от Варна