Сините искат да се актуализира бюджетът на НЗОК
Сините искат да се актуализира бюджетът на НЗОК / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините искат да се актуализира бюджетът на НЗОК
58197
Сините искат да се актуализира бюджетът на НЗОК
  • Сините искат да се актуализира бюджетът на НЗОК

Синята коалиция внесе предложение за актуализация на бюджета на НЗОК. След като Конституционният съд обяви за противозаконен транферът от 100 млн. лева от касата към здравното министерство, от коалиция настояват останалите 50 млн.лева да се разходват за здравоосигурителни плащания. Ваньо Шарков обясни, че предлагат тези пари да бъдат пренасочени за болничната помощ.

Вчера на заседание на комисията по здравеопазване заместник-министърът на финансите Владислав Горанов е изразил надежда, че депутати ще внесат предложение за актуализация на бюджета на здравната каса, каза Шарков. В тази връзка депутатите от Синята коалиция са внесли предложение за изменение и допълнение на закона за бюджета на НЗОК за 2012 година, с което се предлага тези 50 млн. лв., които са останали, да отидат в перо плащания на здравоосигурителни дейности на болничната помощ.

Причините сините да искат насочване на средствата в болничната помощ са две. Първата е, че НЗОК има да плаща надлимитни дейности от първите две тримесечия, а това са пари, които болниците очакват да получат. Втората причина е, че лечебните заведения за болнична помощ в България имат 360 млн. лв. задължения.

От Синята коалиция очакват, че законопроектът им за актуализация на бюджета на касата ще бъде подкрепен.