Ще внесат проект за изцяло нов Кодекс за застраховане в НС всеки момент
Ще внесат проект за изцяло нов Кодекс за застраховане в НС всеки момент / снимка: БГНЕС

В парламента ще бъде внесен проект на изцяло нов Кодекс за застраховане, който ще имплементира в българското законодателство разпоредбите на европейска директива - "Платежоспособност II". Това заяви пред журналисти в Народното събрание председателят на Комисията за финансов надзор Стоян Мавродиев.

По думите му проектът ще бъде внесен "всеки момент". Промените най-общо са свързани с по-добро корпоративно управление, по-големи изисквания към управителните съвети, към акционерите, изисквания за платежоспособност, каза той.

Очевидно, че народните представители обсъждат теми, свързани с повишаване на ефективността на банковия надзор с оглед на предизвикателствата след кризата с КТБ, коментира Мавродиев. Той отбеляза, че предстои в парламента да бъде гласуван законопроект, който да имплементира европейски директиви за преструктуриране на банки и небанкови институции. Работим по този законопроект заедно с Министерството на финансите и БНБ, уточни той. По думите му законопроектът е особено важен, защото се отнася за казуси, при които се налага намеса на държавата за спасяване на банки, съответно за ликвидна подкрепа и за преструктуриране.

Попитан дали е виждал доклад на ДАНС от 2013 г. за финансовата стабилност на страната, Мавродиев заяви, че такъв доклад не е постъпвал в КФН и той не е запознат с него. На въпрос дали като председател на КФН е изпращал сигнали до съответните институции във връзка с нередности в КТБ Мавродиев посочи, че инвестиционният посредник и управляващото дружество на КТБ, както и публичната компания, са били много стриктно регулирани от комисията и на това поле не е имало проблеми.

Когато са констатирани проблеми, са вземани надзорни мерки със съответните глоби и административно-наказателни актове, заяви Мавродиев. Ние сме глобявали и КТБ, и инвестиционният посредник, когато са били констатирани нарушения, уточни той.

Имаше един казус с пазарни манипулации, бяха санкционирани със значителен размер глоба, каза той. Но това са административно-наказателни нарушения, които касаят търговията с финансови инструменти и по никакъв начин нямат връзка с основния проблем там - банковата дейност, уточни Мавродиев.

Стоян Мавродиев участва в среща с финансови експерти в парламента, по инициатива на парламентарната група на Патриотичния фронт.

Източник: БТА