Щатите със стабилен ръст, Европа запази повишението на индексите
Щатите със стабилен ръст, Европа запази повишението на индексите / снимка: ЕPA/BGNES

В Съединените щати капиталовите пазари отвориха със значително повишение от около 5 на сто. Широкият индекс S&P 500 прибавя 4.47% до 939 пункта, а DOW JONES скача с 4.10% до 8 797 пункта. Високотехнологичният NASDAQ COMPOSITE е нагоре с 4.38% до 1 721 пункта.

Оптимизмът на борсите идва основно заради правителствения план за купуване на дялове в банките, след като миналата седмица се оказа най-лошата за пазарите от 75 години насам.

Министерството на финансите на САЩ съобщи, че подготвя програма за изкупуване на акции в "широка гама" финансови институции според плана за спасяване на банките. Единствената цел на властите с този план е да се възстанови притокът на капитали към потребителите и предприятията, които са в сърцето на икономиката на САЩ, заяви Нийл Кашкари, ръководител на изпълнението на плана за стабилизиране на финансовата система на стойност 700 млрд долара.

Книжата на Morgan Stanley излетяха с ръст от над 47%, а Bank of America и Citigroup качват над 5%. С по 25% повишение се движат и General Motors и Ford Motor.

Европа запази стремителния си старт от деня, като измерителите във водещите икономики бележат повишение до 9%. Във Великобритания FTSE 100 добавя 5.23% до 4139 пункта. В Германия DAX INDEX напредва с 8.88% до 4948 пункта, а във Франция CAC 40 INDEX де повишава със 7.46% до 3 413 пункта.

Всичко за финансовата криза четете в DarikFinance.bg