Шефчович: Подходът на Газпром по антимонополния спор е конструктивен
Шефчович: Подходът на Газпром по антимонополния спор е конструктивен / снимка: Guliver/Getty Images

Зам.-председателят на ЕК за енергийния съюз Марош Шефчович нарече конструктивен подхода на "Газпром" за урегулиране на антимонополния спор.

"Ние сме много доволни от конструктивния подход на "Газпром" за диалог с Европейската комисия в рамките на разследването", каза той, отбелязвайки, че направените от руската компания предложения все още не са съвсем проучени.

Шефчович каза още, че трите въпроса за постигане на разбирателство са за формиране на цена, за препродажба на газ и за продажба на газ, свързана с инфраструктурата.
"Предполагам, че по тези въпроси "Газпром" ще направи предложения, но детайли не са известни все още", каза еврокомисарят.

Газпром търси пътища към Европа

През юли "Газпром" и ЕК се споразумяха за постигане на извънсъдебно споразумение в рамките на европейско антимонополно разследване, което ЕК започна на 4 септември 2012 г.

Следващата среща за консултации между Европейската комисия и ръководството на руската компания ще се проведе през октомври. Това ще стане, след като ръководството на ЕК по въпросите на конкуренцията проучи тези предложения. Извънсъдебното споразумение по това дело допуска завършването му без начисляване на глоба или с намаляване на размера на глобите.

Маргрете и мечката

Срокът, който е даден на "Газпром" за отговор на исканията на Европейската комисия изтича на 28 септември.

Източник: БГНЕС