Шефчович: България ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз
Шефчович: България ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз / снимка: БГНЕС

България ще бъде един от най-големите печеливши от енергийния съюз от гледна точка на енергийна безопасност, по-добра свързаност със съседите и от гледна точка на разнообразяване на доставчиците на енергия за България.

Това каза пред БНТ заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, който ще представи в София ползите, които общият енергиен съюз ще донесе на страната и региона на Югоизточна Европа.

Той увери, че ще представи днес на енергиен форум заключенията и оценката на напредъка ни. „Ще поискам да разбера дали България има същото впечатление за напредък. Разбира се, ще говорим и за това какво трябва да се прави тази и следващата година", уточни той.

„Особено след научените уроци от Южен поток и след като събрахме през февруари всички страни членки и такива, които искат да се присъединят в бъдеще, и обсъдихме по-добрата свързаност, се съгласихме, че трябва да разчитаме повече на себе си. Съгласихме се, че трябват по-добри връзки между страните и трябва да работим за разнообразяване на източниците. Вярвам, че България ще бъде много добре, ако може да си доставя газ, например, от три различни източника. Работим точно върху такава стратегия и анализираме как може най-добре да бъде постигнато това. Виждаме, че южният газов коридор, който докарва каспийски газ до Европа, върви твърде добре и смятам, че проектът ще бъде приключен преди 2020. Ще представим нова енергийна стратегия, която може да бъде още едни източник на газ за България. Мисля, че е много важно да гледаме на ситуацията от гледна точка на това как можем да разнообразим портфолиото на вашите доставчици, за да има честно отношение и честна цена и да сме сигурни, че България ще има по-голяма енергийна сигурност, отколкото днес", каза Шефчович.

На въпрос дали България консултира с Европейската комисия стъпките си, свързани с Южен поток, той заяви, че „ние сме в постоянен контакт с нашите български партньори".