САЩ оповестяват мерките за кризата
САЩ оповестяват мерките за кризата / netinfo

Американският президент Джордж Буш ще се срещне тази сутрин с работната група по финансовите пазари и ще направи съобщение за икономиката, съобщи Белият дом, предаде Ройтерс. Американският министър на финансите Хенри Полсън също ще оповести във Вашингтон "серия от цялостни мерки, които да укрепят доверието" в американската банкова система и да позволят нормалното функциониране на кредитирането.

Ройтерс съобщава, че Финансовото министерство на САЩ е готово да инжектира 250 млрд. долара в американските банки подобно на действията на други водещи икономики, които по този начин се опитаха да върнат доверието във финансовите пазари.

Планът на финансовото ведомство ще бъде детайлизиран днес и може да влее 125 млрд. долара в девет топ американски банки като част от капиталовата инвазия, която да позволи на кредитните институции отново да си отпускат кредити една на друга и да успокой напрежението на глобалните пазари.

Стъпката следва гаранциите от над един трилион евро, дадени от правителствата на Великобритания, Германия, Франция и други европейски страни, за да подкрепят своите банки.