Русия забрани на британските авиокомпании да кацат на нейните летища или да пресичат въздушно й пространство. Това съобщи държавният регулатор за гражданското въздухоплаване, цитиран от Ройтерс. 

Това се случи след като Лондон спря полетите на руския национален авиопревозвач "Аерофлот" във Великобритания в отговор на решението на Кремъл да нападне Украйна.

Налагането на руските ограничения върху британските авиокомпании е ответна мярка на забраната за полетите на "Аерофлот", каза британският министърът на отбраната Бен Уолъс.

Борис Джонсън обяви санкции срещу над 100 руски физически лица и компании

"Мисля, че това е ответът им, затова че забранихме на "Аерофлот" да използва (въздушното пространство - бел. р.) и каца във Великобритания. Това е техният отговор в стил "зъб за зъб"", добави Уолъс в предаването "Добро утро, Великобритания" на телевизия Ай Ти Ви.

Главният изпълнителен директор на Ай Ей Джи (IAG), която е собственик на "Бритиш еъруейз" (British Airways), Луис Гайего каза, че компанията избягва да лети над руското въздушно пространство и отменя полетите си до Москва.

"За нас ефектът не е голям, защото в момента летим само до малък брой дестинации в Азия и можем да пренасочим полетите си", допълва Гайего. 
 
БТА