Ресорната комисия в НС актуализира Бюджет 2014
Ресорната комисия в НС актуализира Бюджет 2014 / снимка: БГНЕС

Временната бюджетна комисия в парламента прие на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2014 г. без съществени промени с текстовете, гласувани на първо четене. Не бе прието предложението на Кирил Цочев и група депутати от АБВ от 50 млн. лв. да се увеличат на 110 млн. лв. средствата, предвидени за коледни надбавки за пенсионерите, така че да има за всички възрастни хора.

Отхвърлено бе и предложението на БСП да се завишат с 337 млн. лв. очакваните приходи и така дефицитът да бъде в рамките до 3 процента. В същото време от БСП искаха да се гласуват допълнителни 20 млн. лв. за фонд "Земеделие", 13 млн. лв. за МОН, както и допълнителни средства за Министерство на културата. Тези предложения също не бяха приети. Ако не пипаме разходните тавани, няма как да понижим дефицита, коментира председателят на комисията Менда Стоянова по повод предложенията на БСП.

Не искам да бъде песимист, но не мисля, че трябва да има корекция на приходите такава, каквато вие предлагате, добави тя. Мартин Димитров от Реформаторския блок пък отбеляза, че ако се коригират параметрите за приходите и не се изпълни и актуализацията на бюджета за тази година, то това ще бъде много лош сигнал за инвеститорите. Предлагам да не си позволяваме подобен експеримент, каза Димитров.

Заместник-министърът на финансите Кирил Ананиев посочи, че засега няма основания да се смята, че приходите могат да бъдат по-високи от това, което е заложено в проекта за актуализация на бюджета. Дори и декември да е силен месец, то приходите от него ще дойдат чак през януари, коментира той в отговор на предложенията на БСП.

Предложението за промени в текстовете на Закона за банковата несъстоятелност, касаещи сделките по прихващания в КТБ, бе прието в Преходните и заключителни разпоредби на Закона на актуализацията на бюджета.

То предвижда, че прихващането е недействително по отношение на кредиторите на несъстоятелността, освен за частта, която всеки от тях би получил при разпределението на осребреното имущество. Актуализацията на бюджета за 2014 г. предвижда неизпълнение на разчетените приходи от 1 061,8 млн. лв. (1,3 процента от прогнозния БВП). Основните данъци, по които приходите се прогнозират да бъдат по-ниски от планираните, са ДДС от внос, акцизи, корпоративни данъци, както и увеличение на разходите.

Предоставят се допълнителни бюджетни средства, осигуряващи изпълнението на най-неотложните им задължения до края на годината, на МВР - 125,7 млн. лв., на Министерството на труда и социалната политика - 50 млн. лв., на Министерството на здравеопазването - 24,2 млн. лева, на Министерството на регионалното развитие - 16,4 млн. лв., на Министерството на земеделието и храните - 16,4 млн. лв., на Висшия съдебен съвет - 10 млн. лв., на Министерството на правосъдието - 5 млн. лв., на МВнР - 3 млн. лв., на Държавен фонд "Земеделие" - 70 млн. лв. В разчетите са предвидени и 77 млн. лв. за подпомагане финансирането на европейски проекти и други разходи.

Дефицитът по държавния бюджет е в размер на 3,7 процента от БВП и възможност за допълнително дългово финансиране до 4,5 млрд. лв. в рамките на годината. Предвиденото ново дългово финансиране включва предоставяне на заем на Фонда за гарантиране на влоговете в банките в размер на 2,9 млрд. лв.

Депутатите от временната бюджетна комисия приеха на второ четене и актуализацията на бюджета на НЗОК. Бюджетът на касата се увеличава със 100 млн. лв.

Източник: БТА