Развитите страни ще осигурят растеж на преки чуждестранни инвестиции
Развитите страни ще осигурят растеж на преки чуждестранни инвестиции / netinfo

Темпът на растеж на преките чуждестранни инвестиции в света ще намалее през следващите години, прогнозира Standard & Poor’s, пише “РБК Дейли”. Въпреки това през 2008 година може да бъде поставен нов рекорд от 1,5 трилиона долара, а до края на десетилетието преките чуждестранни инвестиции могат да стигнат – 1,7 трилиона долара, като лъвският пай ще се пада на развитите страни.

През последните три години преките чуждестранни инвестиции растяха с високи темпове, достигайки през 2006 година 1,23 трилиона долара, като почти се доближиха до рекорда от 2000 година – 1,4 трилиона. Стремителният растеж е бил свързан с интензивното развитие на световната икономика като цяло, засилената активност в сферата на сливанията и поглъщанията в развитите страни и бързия икономически подем в развиващите се държави на фона на високите цени на суровините, обясняват от Standard & Poor’s.

През следващите години растежът на преките чуждестранни инвестиции ще продължи, отразявайки състоянието на световната икономика, засилването на глобализацията, растежа на конкуренцията и сливанията и поглъщанията, а също така подобряването на бизнес-средата в развиващите се пазари. Но темповете на растеж на преките чуждестранни инвестиции до 2010 година няма да бъдат така впечатляващи /средно 9,5% годишно/, защото макроикономическата обстановка няма да бъде толкова изключително благоприятна.

Въпреки това преките чуждестранни инвестиции през 2008 година трябва да достигнат рекорда от 1,5 трилиона долара, а през 2010 година – 1,7 трилиона долара. През последните няколко години делът на преките чуждестранни инвестиции в развиващите се пазари намаляваше в техния общ обем, от 48% през 2004 година, той падна до 38% през 2006 година.

Standard & Poor’s прогнозира, че тази тенденция ще продължи. Пикът в растежа на цените на суровините, който поддържаше значителните преки чуждестранни инвестиции в развиващите се държави, е вече отминал, смята авторът на доклада Хелен Хесъл.

В абсолютни стойности преките чуждестранни инвестиции в развиващите се икономики ще нараснат от 469 милиарда долара през миналата година до 600 милиарда долара през 2010 година.

Съгласно прогнозата на EIU през 2010 година обемът на преки чуждестранни инвестиции в света едва ще достигне нивото от 2000 година – 1,4 трилиона долара. Прогнозите по отношение на Русия са песимистични. През 2006 година преките чуждестранни инвестиции в икономиката на страната са нараснали с над 90% до 28,4 милиарда долара.