Първанов се срещна в Рим със Силвио Берлускони
Първанов се срещна в Рим със Силвио Берлускони / снимка: БГНЕС

Италианският инвестиционен интерес към България не отслабва заради световната икономическа криза и дори има шанс той да нарасне. Това заяви президентът Георги Първанов след срещата си с италианския премиер Силвио Берлускони в Рим. Берлускони не отмени разговорите си с българския гост и официалния обяд в негова честа, въпреки че 65-годината му сестра Мария-Антониета почина тази нощ. След срещата си с Първанов Берлускони отпътува за Милано, за да се поклони пред тленните останки на сестра си.

Президентът Георги Първанов заяви, че очаква газовите компании на България и Италия да участват активно в изграждането на проекта „Южен поток” и съобщи новината, че италианската „Едисон” строи връзката Комотино – Благоевград, която ще позволи страната ни да има достъп до газопреносната система на Гърция.

Силвио Берлускони отбеляза факта, че у нас работят много италиански фирми, които са доволни от българските си бизнес партньори и ги смятат за подготвени и компетентни. Той съобщи, че е обсъдил с президента Първанов конкретни начини за задълбочаване на икономическите отношения между двете държави.

Българският държавен глава подчерта, че участието на Италия в енергийната среща на върха в Пловдив през пролетта на тази година е важно, но, че и България, и средиземноморската държава не просто участват в дебата за енергийната сигурност на Европа, а имат реален принос за нейното случване.

След срещата между Първанов и Берлускони стана ясно, че България и Италия ще се рекламират една друга като туристически дестинации.

Въпреки че бе в траур заради кончината на сестра си, Берлускони не спря да демонстрира приятелското си чувство към България и в края на съвместните изявления благодари специално на българските журналисти за отделеното време и внимание.

По-рано през деня, след работната закуска на българския държавен глава с представители на италианските предприемачески среди, стана ясно, че компанията „Енол” е приключила рехабилитацията и модернизацията на ТЕЦМарица Изток” и официалното откриване на мощностите ще е през май тази година.