Провал на преговорите в Брюксел, няма споразумение по бюджета на ЕС
Провал на преговорите в Брюксел, няма споразумение по бюджета на ЕС / снимки: Reuters

Двудневното заседание на Европейския съвет приключи без постигането на споразумение по бюджета на ЕС за периода 2014-2020 година.

Държавните и правителствените ръководители от ЕС са дали мандат на председателите на Европейския съвет Херман ван Ромпой и на Европейската комисия Жозе Барозу да изготвят до януари догодина нов проект за бюджет на Общността за периода 2014-2020 година. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов.

В отговор на въпрос дали на следващото заседание по тази тема ще бъде преразгледан досегашният проект за бюджет, предложен от Ван Ромпой, премиерът уточни, че всичко започва отначало. Той добави, че очакванията са новото предложение да може да намери подкрепа през януари.

По повод провала на преговорите по досегашните проектобюджети министър-председателят заяви, че приемането на един бюджет не е лесна работа. Не виждам защо се прави трагедия от това по простата причина, че приемането на местните бюджети във всяка държава е доста по-сложен процес, с много повече разправии, добави той. По неговите думи е нормално да се гледат много повече детайли и всяка от държавите да има своите претенции - тези, които дават парите - къде да отиват тези средства и да бъдат по-малко, а бенефициентите да искат да получат повече по съответните програми, финансирани с пари на ЕС.

Провал на преговорите в Брюксел няма споразумение по бюджета на ЕС
netinfo

Мисля, че до голяма степен вече почти за всички е ясно всяка страна какви претенции има. Затова организираните от председателите Ван Ромпой и Барозу двустранни срещи заслужават голямо поздравление, отбеляза Борисов. По неговите думи двустранните срещи на българската делегация на форума с премиера на Великобритания Дейвид Камрън, с канцлера на Германия Ангела Меркел, с премиерите на Швеция и на Полша Фредрик Рейнфелд и Доналд Туск по всяка от темите сближава позициите.

България тръгва от две изходни позиции - най-нисък брутен вътрешен продукт и най-бедна държава в ЕС. Вследствие от 100-годишното управление на социалистите, на БКП, България е с най-ниския БВП в Европа, посочи премиерът. От тази стартова позиция всички формули, по които се изчисляват парите, получавани от европейските държави, тръгват от тук. Това е следствие от това, че толкова години са марширували по Червения площад, коментира Борисов.

По неговите думи вторият голям проблем е, че на предишното правителство са били спрени абсолютно всички европейски фондове. "Батко и братко" още тежи в Брюксел, смята той. Много от държавите казват: претендирате за много пари, а всъщност предишното ви правителство усвояваше под един процент от фондовете, а вие усвоявате 25 процента; научете се и си усвоете всичките пари, тогава искайте още, посочи Борисов.

Премиерът изрази задоволство, че представителите на големите държави донори са се изказали в полза на политиката на сближаване. Имаме голям шанс в това отношение да продължим да получаваме и повече пари, включително по инфраструктурните проекти, по програмите за конкурентоспособност и за укрепване на административния капацитет, заяви премиерът.

Той уточни, че Великобритания, Финландия и Швеция предлагат съкращаване на разходите на европейската администрация, така както са били направени съкращения на средствата по тези пера в националните бюджети. Всички си тръгваме по-оптимистични, защото дойдохме с много раздалечени виждания и искания. Тръгваме си подготвени за това, какво всяка държава иска, по-запознати сме с проблемите на другите, отбеляза Борисов.

Попитан кое е било основното противоречие, препятствало постигането на съгласие, премиерът посочи кризата, която кара по-щедрите държави да пресмятат и да дават по-трудно всяко евро. Мисля, че ще постигнем повече пари от досегашната бюджетна рамка, заяви той по повод очакваните отражения на бъдещия бюджет върху нашата страна.

Провал на преговорите в Брюксел няма споразумение по бюджета на ЕС
netinfo

Според германския канцлер Ангела Меркел (на снимката) не е имало шансове да бъде постигнато споразумение по многогодишния бюджет на ЕС, заяви тя на заключителната пресконференция, цитирана от световните агенции. "Съмнявам се, че държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС са били близко до приемане на бюджета на сегашната среща на високо равнище", подчерта Меркел.

Провал на преговорите в Брюксел няма споразумение по бюджета на ЕС
netinfo

Президентът на ЕС Херман Ван Ромпой (на снимката) прекрати в 17:30 местно време дискусиите на пленарната сесия, когато обсъжданията по бюджета бяха забуксували и по размера на бюджета, и по структурата му. Работата по бюджет 2014-2020 ще продължи през идните седмици, посочи Ван Ромпой в края на срещата.

Провал на преговорите в Брюксел няма споразумение по бюджета на ЕС
netinfo

Британският премиер Дейвид Камерън (на снимката) даде тона още сутринта, заявявайки, че "няма достатъчно напредък на този етап"."Сега не е моментът да се работи на парче, не става дума парите да се преместят от едно бюджетно перо към друго. Нуждаем се от намаляване на разходите, които не можем да си позволим", допълни Камерън, цитиран от АФП.