Производствените цени паднали с 4% за година
Производствените цени паднали с 4% за година / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2013 г. е на същото равнище както предходния месец, сочат данните на Националния статистически институт.

Намаление на цените е регистрирано в добивната промишленост - с 1.8%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 0.2%, докато в преработващата промишленост е отчетено увеличение с 0.2%.

В преработващата промишленост нарастване на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на тютюневи изделия - с 3%, и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 0.3%, а намаление е отчетено при производството на превозни средства, без автомобили - с 2.1%, както и при производството на химични продукти - с 0.5%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през ноември 2013 г. спада с 4% в сравнение със същия месец на 2012 година. На годишна база цените намаляват в добивната промишленост - с 12.7%, в преработващата промишленост - с 3%, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 5.1%.

Намаление на цените в преработващата промишленост спрямо ноември 2012 г. е отчетено при производството на основни метали - с 5.2%, при производството на хранителни продукти и при производството на химични продукти - с по 3.7%. Увеличение на цените се наблюдава при обработката на кожи, производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 8%, при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 4.7%, и при производството на тютюневи изделия - с 3.4%.