Прогнозират 10% по-малко реколта заради засушаването
Прогнозират 10% по-малко реколта заради засушаването / netinfo

Заради липсата на валежи от началото на годината и намалените водни запаси на почвата, есенните култури се развиват по-рано в сравнение с предишни години.

Прогнозите на Министерството на земеделието и горите за добро състояние на 60-70 процента от културите по отношение на почвената влага са претърпели корекции и в момента това се отнася за около 45 на сто от тях. Това заяви пред депутатите от Комисията по земеделието и горите зам.-министър Светла Бъчварова.

Прогнозите на БАН са за липса на валежи, които ще бъдат 50 процента под нормата за целия месец май.

Бъчварова прогнозира на този етап, че добивите ще бъдат с над 10 процента по-малко. Това мнение не беше споделено от повечето депутати, според които този процент ще бъде над 50.

Като сравнително добро Бъчварова определи състоянието на посевите в областите Добрич, Плевен, Видин, Враца, Силистра, заради по-голямото количество на падналите валежи. В много критично състояние са посевите в областите Велико Търново, Русе и Разград.

Нихат Кабил заяви, че страната ни ще предложи на Съвета на министрите през юли в Брюксел да отпуснат за страната ни допълнителни средства заради засушаването, каквато е практиката и за други страни.