Предложените цени на тока ще напомпат дефицита в НЕК
Предложените цени на тока ще напомпат дефицита в НЕК / снимка: БГНЕС
Предложените цени на тока ще напомпат дефицита в НЕК
80388
Предложените цени на тока ще напомпат дефицита в НЕК
  • Предложените цени на тока ще напомпат дефицита в НЕК

Ако се приемат новите цени на тока, е възможно да фалират дружествата, на които НЕК е длъжник, каза изпълнителният директор на обществения доставчик Петър Илиев.

По думите му предложените от енергийния регулатор цени ще увеличат дефицита на НЕК от 1,3 млрд. лева на 1,8 млрд. лева в рамките на следващата година и дружеството няма да може да се разплаща с производителите на електроенергия.

Токът поскъпва с между 1.4 и 3% това лято

Цените на тока, които предлага енергийният регулатор, ще увеличат дефицита на НЕК с 500 милиона лева каза изпълнителният директор на обществения доставчик Петър Илиев. Той беше категоричен, че няма да се стигне до фалит на НЕК, но това ще се отрази на производителите на електроенергия, към които ще се нараснат задълженията.
„Проблемът е, че сметките на тези, на които дължи НЕК, те може би ще фалират, общо които са присъединени на високо напрежение - топлофикации, заводски централи, ВЕИ, американските централи, ТЕЦ „Марица-изток 2", каза Илиев. Общото задължение на НЕК към тях възлиза на 1,3 млрд. лв., така че представете си какво става, когато НЕК не си плати, допълни той.

Първи битов клиент се откачи от енергото

Петър Илиев не уточни дали е готов да осъди решението на енергийния регулатор, ако бъдат приети тези цени на тока за следващия период, но каза, че ще защити обществения интерес.

„Аз защитавам държавно предприятие. Не е частно, за да мога нещо да допусна. Това е собственост на всички нас. Така че не съм съгласен да бъдем ощетени и да не бъдем равноправни. Това е основното, което съм искал от комисията", каза той.
От НЕК са изпратили своето официално становище за новите цени на тока от 1 юли до Комисията за енергийно и водно регулиране.