Постигнахме над 20% намаление в цената на руския газ, обяви Борисов
Постигнахме над 20% намаление в цената на руския газ, обяви Борисов / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Постигнахме над 20% намаление в цената на руския газ, обяви Борисов
58734
Постигнахме над 20% намаление в цената на руския газ, обяви Борисов
  • Постигнахме над 20% намаление в цената на руския газ, обяви Борисов

България постигна намаление от над 20 процента в цената на природния газ от 1 януари. Това съобщи премиерът Бойко Борисов след подписване на споразумението за изграждане на газопровода "Южен поток" на територията на България. Все още не са готови изчисленията за приходите в бюджета от транзитните такси. Договорената отстъпка от 11 на сто важи до края на тази година, а от 1 януари 2013-та влиза в сила 20-процентното намаление.

Договорът за руските доставки на газа за страната ни от 1 януари догодина подписаха изпълнителният директор на Булгаргаз Димитър Гогов и заместник-председателят на УС на Газпром Александър Медведев.

Президентът на Газпром Алексей Милер отбеляза, че подписването на 10-годишен дългосрочен договор за доставка на синьо гориво на страната ни осигурява добри, преференциални цени, но срещу клауза за коригиране. Милер подсказа и за други две апетитни сделки с България: интерес за строителството на парогазови електроцентрали у нас и финансиране на футболния отбор "Левски".

България получава възможно най-ниската цена за доставка на газ, отбеляза премиерът Бойко Борисов. Договорените над 20 процента намаление на цената на синьото гориво е преференциална отстъпка за страната като България, която не инвестира милиарди в руските газови находища, каза Борисов.

"Ние вече веднъж си изпатихме с газовата криза и подобна тръба през България гарантира, че ние винаги ще можем да си отклоним газ и няма българският гражданин да остава на студено, както тогава. Отделно много важен параметър е това, което ние в първия ден на нашето правителство казахме, че искаме да отпаднат посредниците и да сключим директно договора с производителите на газ. Стотици милиони през годините са се губили между посредниците за сметка на българския потребител, на българската икономика", коментира Борисов.

Постигнахме над 20 намаление в цената на руския газ обяви Борисов
netinfo

Шефът на Газпром Алексей Милер коментира, че след подписването на окончателното решение за строителството на "Южен поток" на територията на България страната ни става играч на световния газов пазар.

"Това е знаменателно събитие за България. Всички цели и задачи, които си поставихме, бяха постигнати, сега вече България ще получава директно газ от Русия и с тази тръба начертаваме новата газова граница между двете държави. Доставките на руски газ по тръба по Черно море може да започнат още към края на 2015 година", каза още Алексей Милер.

Той подчерта, че Русия изследва възможностите за инвестиции в две парогазови електроцентрали, но без да уточнява къде точно и на каква стойност.

По повод излезлите в българските медии твърдения, че след подписването на споразумението за Южен поток Милер ще купи българския футболен клуб "Левски", шефът на руския газов гигант, потвърди, че Газпром обмисля да инвестира в сините. На този етап обаче е твърде рано да се каже на каква стойност ще бъде финансовата подкрепа и в какъв срок ще се случи тя.

От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заявиха, че ще направят прогноза за цената на парното следващата седмица. Тогава "Булгаргаз" трябва да внесе предложението си за цената на синьото гориво.